Alsnog tribune bij carnavalsstoet

09-02-2018 11:11 - Ingezonden door Redactie

Carnavalsvierders uit Cranendonck, maar ook uit verdere plaatsen komen dinsdag massaal naar Budel voor de jaarlijkse optocht. Daarbij kan ook dit jaar plaats worden genomen op een grote carnavalstribune.

BUDEL - Door een tekort aan vrijwilligers was de tribune op de Markt lange tijd onzeker. Eerder deze week kreeg Harrie Staals, voorzitter van de optochtcommissie van carnavalsvereniging Buulder Buk, alsnog goed nieuws. Dankzij ondersteuning van de gemeente Cranendonck en de Rabobank kan er alsnog een tribune worden geplaatst. “De gemeente staat garant voor het financiële tekort dat daarbij dreigt te ontstaan. Het plaatsen van de tribune kost drieduizend euro. Met alleen de kaartverkoop kunnen we dat bedrag niet terugverdienen”, zegt Staals, die hoopt dat de nieuwe tribune een eerste aanzet is tot nog meer carnavalssfeer voor en na de optocht. Het liefst zou hij in het centrum een grote feesttent zien verrijzen. Staals: “Hiervoor moeten de plaatselijke kasteleins echter de handen ineenslaan.”

De optocht in Budel, op de slotdag van het lange carnavalsweekend, telt een vijftigtal deelnemers. Ze strijden om ’t Gouwe Getje, de absolute hoofdprijs in Budel.
Dit jaar trekken er twintig praalwagens door het dorpshart. Het aantal wagens is daarmee iets teruggelopen in vergelijking met vorig jaar. Vooralsnog zorgt dit niet voor veel ongerustheid, aldus Staals: “Uiterlijk om vijf uur willen we de prinsenwagen over de eindstreep hebben. Dat tijdstip halen we nu net.”

Aan de organisatie van de optocht hangt een flink prijskaartje. Penningmeester Herman Govers: “Dit bedrag varieert tussen de 20.000 tot 24.000 euro. Hiervan organiseren we zowel de kinderstoet als de grote optocht.”
Het merendeel wordt uitgekeerd als prijzengeld. Startgeld is er niet te verdienen in Budel, iedereen valt in de prijzen. Govers: “Het totaalbedrag kan oplopen tot 16.000 euro.” Als tegemoetkoming in de kosten houdt de Budelse carnavalsvereniging ieder jaar een collecte tijdens de optocht. Staals: “Als alle volwassenen één euro zouden geven, dan zouden we flink geholpen zijn. De laatste jaren wordt er gemiddeld 6.000 euro ingezameld. Dat is veel te weinig. Alle andere activiteiten moeten daarom winstgevend zijn. We merken de laatste jaren echter dat de opbrengst van de zittingen ook wat terugloopt.”

De optochtcommissie streeft naar een kwalitatief hoogstaande optochtkaravaan. Staals: “Vorig jaar hebben we een wagen uit de optocht gehaald omdat de carnavalsvereniging zich niet aan de regels hield”, zegt Staals, die een fel tegenstander is van zogeheten zuipwagens.
De commissie heeft de afgelopen weken op veel bouwlocaties polshoogte genomen. Dat deed ook de Budelse prins Frank Beerten, alias Frank III. Beerten bezocht een vijftigtal bouwplaatsen. Hij ging niet alleen op bezoek bij deelnemers aan de optocht in Budel, maar ook bij bevriende verenigingen in de regio. Zij komen allemaal graag naar Budel, als deelnemer of als toeschouwer, weet Beerten. “Het bijzondere aan deze optocht is de combinatie van grote wagens, loopgroepen en individuele deelnemers. Samen maken ze de optocht”, zegt Beerten, die zelf lid is van carnavalsvereniging De Jeugdbuk.

Bij de wagens in Budel zijn er dit jaar twee debutanten: vriendengroep De B(r)ouwers uit Lierop en carnavalsvereniging Complete Chaos uit Leende. Beide verenigingen stonden al een paar jaar op de wachtlijst. Deze week mochten ze voor het eerst een startbewijs in ontvangst nemen. Voor de groep uit Lierop is Budel de vijfde optocht in vier dagen tijd. Toch kijkt Arjan de Brouwer uit naar de verre rit. “Nergens leeft de optocht zoals in Budel”, aldus De Brouwer.

Foto: DeMeus (vorige editie)