Jubilerende wagenbouwersgroep CV Zurrik piekt dit jaar al vroeg

15-12-2017 11:56 - Ingezonden door Roy de Leijer - Foto DeMeus

CV Zurrik uit Soerendonk piekt dit carnavalsseizoen al vroeg. Met man en macht wordt er deze week gewerkt aan het grote jubileumfeest dat op zaterdag 16 december wordt gehouden op sportpark De Braken in Soerendonk.

CV Zurrik zag 11 jaar geleden het levenslicht. De leden van het eerste uur zaten toen nog in de schoolbanken van basisschool Sint Joan in Soerendonk. De groep werd gevormd door twee schoolklassen, groep 7 en 8. Wesley Damen: “Het was een ongeschreven regel dat er in de laatste jaren van de basisschool een carnavalsclub werd opgericht. Ook veel andere groepen uit het dorp zijn zo begonnen.”
De meeste leden zijn 24 of 25 jaar oud. Ook nu nog bestaat het gros van de wagenbouwers uit leerlingen van Sint Joan. Twan van Happen: “We vormen een hechte vriendengroep die elkaar het hele jaar ziet.”

In 2008 werd er met een kleine wagen voor het eerst deelgenomen aan de optocht van Soerendonk. In het begin was er de nodige ondersteuning van ouders. “Ook hebben we altijd veel hulp van andere groepen gehad”, vertelt Tom van der Kampen.  

In de afgelopen 11 jaar werden er eerste prijzen in Soerendonk, Budel en Valkenswaard gewonnen. In Budel werd eerder dit jaar ‘t Gouwe Getje - de prijs voor de optochtdeelnemer met het hoogste aantal punten - in de wacht gesleept. Van der Kampen: “Dat was ook een van onze doelen voordat we het 11-jarig jubileum zouden vieren. Sowieso willen we presteren als we meedoen.”
Aan de prijswinnende creatie is tien maanden geklust. Waar de groep normaal gesproken pas in oktober start met bouwen, werd ditmaal al begonnen in het voorjaar van 2016. “We zijn op Koningsdag begonnen”, vertelt Damen. Het resultaat was een vele meters lange optochtact, die zich uitspande van café De Sport tot en met café De Bout in Soerendonk. In totaal liepen er tachtig mensen mee. “Het was onder meer een hele klus om de muziek van de verschillende wagens op elkaar af te stemmen”, weet Damen.
Van Happen: “Zoiets is maar een keer mogelijk. We hadden toen ook het geluk dat we onze bouwschuur in Maarheeze nog hadden.”
Onlangs heeft de vereniging haar intrek genomen in de nieuwe carnavalsbouwhal op sportpark De Braken. Veel gebouwd is er nog niet. “We moeten nog beginnen”, zegt Damen. Van der Kampen vult aan: “We zijn vooral gefocust op het jubileum. Daar willen we echt van kunnen genieten.”
De groep denkt nog niet aan stoppen. Naar alle waarschijnlijkheid worden de wagens wel wat kleiner. Damen: “Voorop staat dat we goed voor de dag komen. We willen wel iets moois blijven maken.”
De Soerendonkse wagenbouwers merken dat er de laatste jaren in Cranendonck wat minder animo is voor het bouwen van grote praalwagens. Van der Kampen: “Ik hoop dat de nieuwe bouwhallen een stimulans zijn voor jongere groepen om wagens te gaan bouwen.”

Pal naast de nieuwe bouwhal in Soerendonk is het afgelopen weekend een groot tentencomplex verrezen voor de viering van het 11-jarig jubileum. Er wordt zaterdag flink uitgepakt door de vereniging. In de tent op sportpark De Braken zijn optredens van DJ Willem de Wijs, Joey Martens en het dj-duo Lampegastuh, dat onlangs is uitgeroepen tot populairste dj-act van Nederland. Het jubileumfeest begint zaterdag om 19.11 uur met een receptie.