‘Mensen hebben altijd een duwtje nodig’

23-12-2017 15:20 - Ingezonden door Roy de Leijer

De kernen Budel en Maarheeze en enkele bedrijventerreinen in Cranendonck zijn al aangesloten op het snelle glasvezelnetwerk. Eind februari wordt duidelijk of er voldoende belangstelling is om ook het buitengebied van de gemeente te verglazen.

Glasvezelaanbieder Mabib (Maatschappij voor Breedband in Brabant) is begin deze maand gestart met de vraagbundeling voor glasvezel in het buitengebied van de gemeente Cranendonck. Een snelle internetverbinding wordt daardoor haalbaar voor particulieren, agrariërs en ondernemers, die op dit moment alleen toegang hebben tot een ‘trage’ adsl-verbinding. Met glasvezel is het mogelijk om met hoge upload- en downloadsnelheden grote bestanden te versturen en ontvangen.

Op donderdag 14 december vond in Party Centrum Antoine in Soerendonk een goed bezochte informatieavond plaats over glasvezel in het buitengebied. De avond werd door ruim honderd belangstellenden bezocht.
Bewoners van het Cranendonckse buitengebied kunnen zich tot 26 februari volgend jaar bij één van de vier aangesloten serviceproviders aanmelden voor een glasvezelaansluiting. Als minstens 50 procent van de bewoners meedoet, is de komst van glasvezel in het buitengebied een feit. Recentelijk lukte Mabib dit al in buurgemeenten Asten en Someren, waar nu de aanleg wordt voorbereid.

“Het gaat om locaties in het buitengebied waar op dit moment nog niets ligt, behalve een telefoonlijn”, zegt wethouder Jan van Tulden. Hij stipte de nut en noodzaak van een snelle internetverbinding aan. Zo is glasvezel volgens de wethouder onder meer belangrijk voor het verlenen van zorg op afstand.
Ook ambassadeur Frans Verhoeven uit Gastel maakt zich sterk voor glasvezel in het buitengebied: “Voor iedereen is glasvezel belangrijk. Of het nu gaat om gamers, bedrijven en senioren. Als we nu niet instappen, dan is het lang wachten op de volgende trein.”

In totaal komen ongeveer 550 adressen in het Cranendonckse buitengebied in aanmerking om aangesloten te worden op het glasvezelnetwerk. Mabib-woordvoerder Martijn Betlem: “Het gaat om gebieden waar nu nog geen coax- of glasvezelkabel ligt. Iedereen die zich aanmeldt krijgt een aansluiting. De afstand tot het netwerk speelt daarbij geen rol.”
Vanwege de grote investeringen die dit met zich meebrengt betalen deelnemers een maandelijkse vastrechtvergoeding van 15 euro of eenmalig een bedrag van 1.815 euro. Als de werkzaamheden zijn afgerond wordt het duurder om deel te nemen. Mensen die na de deadline van 26 februari alsnog een aansluiting willen, betalen een bedrag van minimaal 2.500 euro.
Daar bovenop komen de gebruikelijke abonnementskosten. Die wijken volgens Betlem niet af van de kosten die de deelnemende providers in de aangesloten woonkernen maken.
Om de snelle verbinding aantrekkelijker te maken is eerder dit jaar besloten om de voorwaarden voor de vastrechtvergoeding aan te passen. De maandelijkse vergoeding van 15,- euro stopt voortaan als er geen glasvezeldiensten worden afgenomen. Eerder al kwamen de aansluitkosten - een bedrag van 250 euro - te vervallen.
Als alles volgens planning verloopt en er zijn voldoende aanmeldingen, dan wordt in mei met de aanleg van het glasvezelnetwerk gestart. De eerste aansluitingen worden in het begin van de zomer geactiveerd. De werkzaamheden duren naar verwachting tot het vierde kwartaal van 2018.
Betlem en zijn collega’s verwachten dat het aantal aanmeldingen de gestelde grens van 50 procent ruimschoots zal overschrijden. Betlem: “Ik merk dat het enthousiasme groot is. In veel andere gemeenten is dit ook het geval. Vaak zien we de stroom aanmeldingen echter pas op het laatste moment op gang komen. Vanzelf gaat het nooit. Mensen hebben altijd een duwtje nodig.”