What you see is what you guess

14-06-2018 15:12 - Ingezonden door Redactie

Van 2 t/m 12 augustus 2018 vindt de 34e editie van Theaterfestival Boulevard ’s-Hertogenbosch plaats onder het motto ‘What you see is what you guess'. Tal van de 130 voorstellingen, concerten, performances en installaties van het festival raakt aan identiteit. Sommige voorstellingen zetten gender, religie of nationaliteit in onvermoed licht. Andere laten de invloed van internet of collectiviteit op ons zelfbeeld zien.

Theaterfestival Boulevard presenteert bijzondere coproducties en (Nederlandse) premières. Het festival (co)produceert acht producties waaronder: Johan Simons' Verboden gebied. Vrouw in Niemandsland, van NTGent/Milo Rau Compassie. De geschiedenis van het machinegeweer, .Ballvan Guilherme Miotto en In the sky I am walking van Benjamin Vandewalle.

Het festival toont internationaal werk. Zo zijn er Nederlandse premières van onder meer Koen Augustijnen (B), Ben Duke (GB), Pippo Delbono (I), Miet Warlop (B), Louis Vanhaverbeke (B) en Igor & Moreno (GB).

Theaterfestival Boulevard duikt op in theaters, tentjes, op straat, en op locaties. Zo wordt voor het tweede jaar in kerken een eigen Stabat Mater project gepresenteerd. Drie vrouwelijke makers werpen hun blik op Maria. Dit jaar: Patricia Okenwa (UK), Kristel van Issum (NL) en Cora Burggraaf (NL).

Ontwerper Theun Mosk (NL) tekent voor de Block Box, een verzameling blokkendoostheaters die op het festivalplein verrijst. Hierbinnen spelen grote makers korte voorstellingen: Benjamin Verdonck (B), Alexandra Broeder (NL) en United Cowboys (NL) vullen prisma, kubus en halve bol.

Ook Schippers&VanGucht (B) en Davy Pieters i.s.m. Mugmetdegoudentand (NL) gaan tijdens het festival met nieuw werk in première. De Warme Winkel i.s.m. Nederlands Kamerkoor (NL) en Arno Schuitemaker (NL) zijn na hun premières tijdens Holland Festival in augustus bij Theaterfestival Boulevard te zien.

Theaterfestival Boulevard participeert met DansBrabant in het internationale Performing Gender: Dance makes differences. Een veelomvattend onderzoeksproject van zes Europese festivals en choreografen, dramaturgen en dansers uit vijf landen (Spanje, Slovenië, Groot-Brittannië, Italië en Nederland). Door middel van dans onderzoeken ze het thema genderidentiteit, activisme en/of seksuele voorkeur. Ook is er binnen dit thema een aantal voorstellingen te zien, zoals van Liz Aggiss (GB), Daniel Mariblanca (NO) en Sven Ratzke (NL).

Het Josephkwartier (Sint Josephstraat 18) is de plek voor ontmoeting en onderzoek. In het oog springt het Gesprek van de Dag met Nazmiye Oral (NL), waarin de schrijfster en actrice gesprekken met makers aangaat op het snijvlak van festival / kunst en maatschappij. Ook zien we hier werk van o.a. Jetse Batelaan (NL), Jija Sohn (NL) en Lotte van den Berg (NL) en spitsen de we oren tijdens dagelijkse Voorleessessies met onder meer Marlies Heuer.

Ook in de openbare ruimte heeft het festival dit jaar bijzondere projecten vanuit alle windrichtingen. Gezelschappen uit onder meer Spanje, Frankrijk, Noorwegen en Brazilië tonen hun werk op het openluchtpodium op het festivalplein.

In het kader van Den Bosch Celebrates Food bouwt Laika (B) een echte ‘Cantina’, gaat het festival een samenwerking aan met Noordbrabants Museum en Cor Unum Ceramics rondom Kamagurka (B) en wordt er onder de naam De Slacht Sessies mannenvlees geserveerd in een tentje op het festivalplein.

Theaterfestival Boulevard vindt plaats van 2 t/m 12 augustus 2018 en presenteert 130 verschillende (inter)nationale podiumkunstactiviteiten voor alle leeftijden in en om de stad ‘s-Hertogenbosch.
Een groot aantal producties is toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Diverse festivalonderdelen zijn gratis te bezoeken.
Nadere informatie via www.festivalboulevard.nl.