‘Na de poulewedstrijden ligt alles open’  

14-06-2018 15:04 - Ingezonden door Roy de Leijer

Supportersclub De Bemvoort uit Overpelt reist de Rode Duivels deze zomer opnieuw achterna. Na trips naar Brazilië en Frankrijk volgt in juni en mogelijkerwijs juli een nieuw voetbalavontuur in Rusland.

Voor Michael Vandersteen, voorzitter van supportersclub De Bemvoort uit Overpelt, wordt het zijn derde achtereenvolgende eindtoernooi. Ze reizen met zo’n tweehonderd mensen af naar Rusland. “Vier jaar geleden bij het WK in Brazilië waren we er voor het eerst weer bij. Dat was een hele intense ervaring.” Het EK in Frankrijk in 2016 zorgde voor een complete volksverhuizing. “Daar was half Overpelt aanwezig”, aldus Vandersteen.
Dit jaar is de beleving wat minder, merkt de Overpeltenaar, preses van de grootste Rode Duivels-supportersclub van België. Van een enorme run op kaarten, zoals twee jaar geleden bij het EK, is ditmaal geen sprake. “In Frankrijk werd een volledig vakantiepark voor 500 personen afgehuurd. Dat is nu onmogelijk door de grote afstanden die moeten worden afgelegd naar de speelsteden Sotsji, Moskou en Kaliningrad”, aldus Vandersteen. Hij en zijn medesupporters hebben duizenden kilometers en urenlange busreizen voor de boeg. Het boeken van de vluchten en hotels bezorgt hem het meeste werk.

Het is niet alleen het WK, maar ook het avontuur dat trekt. Vandersteen: “Ik wil een stukje van de wereld zien en voetbal helpt daarbij. Ik ben onder meer in Israël en Bosnië geweest. En in september gaan we naar IJsland voor The UEFA Nations League. Dat zijn landen waar ik normaal gesproken niet zo snel kom.”
Ik geniet niet alleen van de wedstrijden, maar ook van de sfeer en het groepsgevoel.

De wedstrijden van de Rode Duivels die Vandersteen de afgelopen jaren heeft gemist, zijn op een hand te tellen. “Over tien jaar zijn we er misschien opnieuw niet bij”, verklaart hij zijn fanatisme.
Onheilspellende berichten over het geweld van hooligans, neemt de Overpeltenaar grotendeels voor kennisgeving aan. Vandersteen: “In Brazilië werden we gewaarschuwd voor de favela’s en in Frankrijk moesten we bang zijn voor bomaanslagen. De Rode Duivels zijn daarnaast graag gezien in het buitenland. Er wordt nooit gevochten.”
Wel is het belangrijk dat supporters hun gezond verstand gebruiken. Vandersteen: “Op die manier kunnen bijvoorbeeld confrontaties met supporters uit andere landen worden voorkomen. Als je de waarden van Rusland respecteert en geen gekken dingen doet, dan kom het best wel goed.”

Hij kijkt onder meer uit naar het eerste groepsduel tegen Panama. “Dat land heeft niks te verliezen. Ze vieren feest en willen verbroederen.” Hij weet nog niet wanneer de terugreis naar Overpelt wordt ingezet. Vandersteen: “Na de poulewedstrijden ligt alles open. We kunnen wereldkampioen worden.”

Vandersteen bezoekt bijna alle uit- en thuismatchen - inclusief de oefenwedstrijden - van de Rode Duivels. Vandersteen: “Ik denk dat ik de afgelopen jaren maar een stuk of vijf duels heb gemist.”
Supportersclub De Bemvoort loopt niet alleen warm voor de wedstrijden van de nationale ploeg. Ook de wedstrijden die de internationals met hun clubs spelen worden regelmatig bezocht. Dan worden er ook ontmoetingen geregeld met spelers als Kevin de Bruyne, Thibaut Courtois en Vincent Kompany.” Verder staat het bijwonen van de beruchte Argentijnse derby tussen River Plate en Boca Juniors hoog op de bucket-list van Vandersteen.

Ook het WK voetbal, dat in 2022 in Qatar wordt gehouden, staat hoog op het ‘lijstje’ van de fanatieke Rode Duivel-supporter. Dit eindtoernooi vergt wel wat extra creativiteit en regelwerk, weet Vandersteen: “Tot op heden vallen de EK’s en WK’s altijd in mijn vakantie. Het WK in Qatar wordt een lastiger verhaal omdat het in de winter wordt gehouden.

Meer foto's op http://www.cafetariadebemvoort.be