Beter Budel – Zo is het maar net! #3

Ik heb jarenlang in allerlei winkels gewerkt. Ik kreeg altijd een steek in mijn milieubewuste hart wanneer ik een plastic tasje voor het gekochte product mee moest geven. Vooral wanneer ze al 3 tassen bij zich droegen… Daarom werd jarenlang mijn standaard-vraag: ‘Mag het misschien dáár bij?’ Waarop men mij vragend aankeek, fronsend naar hun tassen keken, ineens gingen nadenken, maar het daarna wel meestal goed vonden. 

Het nieuws dat vanaf vorig jaar in Nederland plastic tasjes werden verbannen, en dat ineens iedereen uit zichzelf een boodschappentas meenam, was dan ook een hele opluchting voor mij. En nu is het ineens normaal. Wat er in een paar jaar tijd toch kan veranderen in mentaliteit..
Deze ogenschijnlijk kleine verandering in mentaliteit heeft grote positieve gevolgen voor onze toekomst. Alle kleine beetjes helpen namelijk, en worden vanzelf groots. In mijn eentje heb ik zo tienduizenden plastic tasjes uitgespaard, en help ik de natuur nu letterlijk een handje met het opruimen van zwerfafval. Mijn moeder zei altijd: ‘Verbeter de wereld, en begin bij jezelf.’ Ze had mij geen mooiere boodschap mee kunnen geven. Mijn motto is dan ook: ‘Een beter Budel begint bij jezelf.’ In je eentje kun je namelijk best veel.