Rituelen en tradities.

23 november 2018 10:48Wij, Nederlanders/Belgen houden heel erg van onze eigen rituelen en tradities. Die gebruiken zijn vaak al honderden jaren oud, die koesteren we, plaatsen we op een voetstuk en verandering ervan is uit den boze. Tenminste….
Wat voor feesten hebben we eigenlijk en wat is daar onlosmakelijk mee verbonden dan? Ik zal eens enkele traditionele feesten noemen en kijken wat die zo specifiek maken. Volgens mij passen we namelijk naar believen alles aan en wat we niet meer nodig hebben gooien we overboord. Verder adopteren we razendsnel wat uit Amerika komt. Kerstmis zonder naar de nachtmis te gaan is geen Kerstmis. Er hoort een kerstboom te staan en een kerststalletje met kindje Jezus en de andere belangrijke figuren die Kerstmis tot Kerstmis hebben gemaakt. Tot 6 januari moet de kerstboom blijven staan omdat het dan Driekoningen is. Op beide kerstdagen wordt er niet gewerkt en zijn de winkels gesloten. De kerstman is er bij gehaald door Coca-Cola in de twintigste eeuw, dus die zullen we maar gedogen. Een andere traditie is Pasen. Een echt Christelijk feest met alles erop en eraan. Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, Paaszondag, een maandag die er later bij gehaald is omdat …., Urbi et Orbi, Paashaas, Eieren zoeken, Paasvuren (Paasvuren? Hier?), Meubelboulevard, Keukenkampioen, Autodealers. Welke traditie hebben we nog? Pinksteren. Ja Pinksteren! Dat hoef ik niet uit te leggen denk ik. Hier in Soerendonk en ook in Budel en Gastel hebben we trouwens nog een extra traditie: Nieuwjaarzingen. Een eeuwenoud gebruik waarbij echt alle kinderen van de basisschool langs de deuren gaan zingen in het eigen dialect en iedereen zorgt dat ie thuis is om uit te kunnen delen aan de zangers. Alle mensen zijn vroeg uit de veren en openen de deur bij het horen van de liederen. Er gaat niemand werken deze ochtend en al helemaal geen boodschappen doen, want deze traditie houden we natuurlijk in stand. Het begint om 8.00uur en stopt exact om 12.00uur wat voor weer het ook is. Dat hoort zo, traditioneel.
Tenslotte zijn we aan de lopende band bezig om tradities uit Amerika te adopteren: Valentijnsdag, Halloween, Black Friday. Over een tijdje kunnen we daarover ook naar hartenlust discuzeuren. Kortom, ik ben tegen mensen die overal aanstoot aan nemen en alles willen veranderen vanwege het veranderen, maar kom niet aan met “da’s onze traditie” want als er iets traditioneel is hier, dan is het wel dat we weinig om tradities te geven.
Vooruit. Tradiessie, dat zit in de genen. Degenen die niet vooruit willen.

Powered by Blog Grabber