Da’s Tasseografie!

04 januari 2018 15:02We zijn weer begonnen aan een nieuw jaar. Alles kan nog gebeuren. En zal gebeuren. Da’s in ieder geval zeker. Dat er het een en ander gaat gebeuren het komende jaar. Maar wat? Wat staat er ons het komende jaar allemaal weer te wachten? We hebben geen flauw idee natuurlijk. Ook al willen we het allemaal heel erg graag weten. Niemand kan exact zeggen wat er ons te wachten staat. Alleen waarzeggers kunnen dat. Die weten je precies te vertellen wat er in de toekomst gebeurd. En als ze het niet kunnen moeten ze maar gauw een andere hobby gaan zoeken zou ik zo zeggen, want dan zijn het geen waarzeggers. Simpel zat. Daar hoeven we toch niet moeilijk over te doen denk ik. Da’s in ieder geval waar! Of niet dan?
Nu wordt er ook altijd over koffiedik kijken gesproken, maar ik heb werkelijk geen enkel idee waar dat eigenlijk over gaat. Dus dat heb ik even voor jullie opgezocht. Op internet natuurlijk. Want als ik tegenwoordig iets zeker wil weten dan zoek ik dat daar meteen op. Voor de mensen die al lang weten wat koffiedik kijken betekent en wat dat koffiedik kijken dan allemaal inhoudt heb ik een teleurstellende mededeling, want in het gedeelte dat nu volgt ga ik het uitleggen. Da’s inderdaad jammer. Zo zie je maar; het is niet altijd een voordeel als je alles al weet.
Voor de vriendelijke, volgzame maar ietwat onwetende lezer zal ik even in eigen bewoordingen, zoals het mij het beste uitkomt uiteraard, oplepelen wat ik zoal gevonden heb op internet over koffiedik kijken.
Tegenwoordig betekent ‘Dat is koffiedik kijken’ meer zoiets als dat er een voorspelling wordt gedaan, maar dat het daarentegen wel erg onzeker is of die voorspelling uit zal komen. Een zin als ‘De marathonloper maakt kans op een gouden medaille, maar het blijft koffiedik kijken’ betekent: ‘misschien haalt hij een medaille, maar eigenlijk is er van tevoren natuurlijk helemaal niets met zekerheid over te zeggen’. ‘Dat is koffiedik kijken!’ wordt ook wel wat verwijtend of laatdunkend uitgeroepen. Het heeft dan meer de betekenis ‘je zegt maar wat!’, ‘je weet helemaal niet genoeg om een serieuze voorspelling te doen!’
Zoals je merkt is het eigenlijk heel erg tegenstrijdig. Aan de ene kant betekent het zoveel als de toekomst voorspellen, terwijl het ook de betekenis kan hebben van onzin verkopen omdat de toekomst helemaal niet te voorspellen is. In feite is dat natuurlijk wat we constant allemaal doen. We proberen er rekening mee te houden met wat komen gaat, maar weten ook wel dat we geen enkel idee hebben waar we dan überhaupt rekening mee zouden moeten gaan houden en op welk moment dat moet gebeuren.
Daar komt bij dat, om het allemaal nog wat meer gewicht te geven en er op die manier voor te zorgen dat mensen er wat serieuzer tegenaan kijken, het natuurlijk belangrijk is om er een goede intellectuele naam aan te geven. Een naam die ervoor zorgt dat het ook nog wat lijkt. Het koffiedik kijken wordt namelijk ook wel Tasseografie genoemd. Dat klinkt alweer een heel stuk betrouwbaarder. Niet dat er iets veranderd. Het blijft koffiedik kijken natuurlijk.
Waarschijnlijk was deze vorm van waarzeggerij ten tijde van de introductie van koffie in Europa in het oosten al eeuwen bekend, maar zeker is dit niet. In Europa begon het kijken van koffiedik vermoedelijk vrij snel na de introductie van koffie. Deze drank was toen immers nieuw en er werden allerlei speciale krachten aan toegeschreven. Zelfs dat is koffiedik kijken.
Tasseografie wordt tegenwoordig met scepsis bekeken. Zo zou het gezien worden als een vorm van oplichterij. Er zou gebruik gemaakt worden van hot- en cold readingtechnieken. Een gewiekste waarzegger kan degene waar de toekomst voor voorspelt gaat worden eerst uithoren onder het genot van een heerlijk kopje koffie om dan vervolgens precies te herhalen wat er zojuist besproken is tijdens het gesprekje. Iedereen krijgt dan precies te horen wat hij/zij wil.
Tegenwoordig wordt er dan ook vaak gezegd dat iets koffiedik kijken is om aan te geven dat een voorspelling niet te doen is.
Hij blijft gewoon afwachten wat er gaat gebeuren, maar ondertussen moeten we ons bezig zien te houden met iets dat ons geruststelt. Vandaar de Tasseografie. Gelukkig Nieuwjaar. Geniet ervan. Melk en suiker?
Mocht je vragen of op- en/of aanmerkingen hebben mail dan naar info@a3compen.nl

Powered by Blog Grabber