Er op uit!

22 maart 2018 10:06Brrrr… Koud jongen! Ohohoh! Wat was het toch koud zeg! Ongelofelijk zo koud als het was. Het was echt enorm koud! Verschrikkelijk wat een kou! En het was niet alleen koud. Neenee, het voelde ook nog eens een keer heel koud aan. Gevoelsmatig. Niet zo koud als het vroeger altijd was natuurlijk, want vroeger was het veel en veel kouder dan dat het tegenwoordig ook maar enigszins zou kunnen zijn. Zo koud als het vroeger was, komt echt niet meer terug. Zóóó ontzettend koud was het vroeger.
En toch bereikt de temperatuur juist nu telkens recordhoogten en recorddiepten zul je zeggen. Hoe kan dat dan? Kijk, dat heeft nu eenmaal met de gevoelstemperatuur te maken. Nu moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik in eerste instantie kippenvel over mijn hele rug kreeg bij het horen van het woord alleen al! Gevoelstemperatuur? Ik denk waar gaat dit in godsnaam nou toch weer over? De enige echte gevoelstemperatuur! De hele dag hoorde je ruim een week geleden werkelijk niks anders meer op de radio. Het was -7 graden Celsius gedurende de nacht, maar de, jaja let op daar komt ie, de gevoelstemperatuur lag echter nog vele malen lager, want die was namelijk wel zo’n 10 tot 15 graden onder nul! Het was net of alle weermannen en vrouwen ineens op de markt stonden en dat alles met opbod verkocht werd. Ik had werkelijk het gevoel dat de ene geleerde tegen de andere op begon te bieden. Het wordt zo en zo koud, zei de een. Nee het wordt echt stukken kouder riep de ander. De eerste piepte daarop weer dat echter de gevoelstemperatuur veel lager was en de tweede gilde daar meteen alweer flink onderdoor met nog grotere cijfers die ook nog eens niemand kon controleren, want we hebben tegenwoordig echt van alles in huis, maar er zijn er nog maar weinig die een gevoelsthermometer aan de muur hebben hangen. (Moet je die trouwens ook in de schaduw hangen? Mijn gevoel zegt van wel.) Het leek wel een wedstrijdje koukleumen. Kortom, ik moest er gewoon even helemaal niets van hebben. Ik geloofde er gewoon helemaal niks van. Laat staan dat ik het er warm of koud van kreeg. Ik vond het grote onzin en zo zou het ook altijd blijven. Gevoel was namelijk iets persoonlijks. De een vindt het koud terwijl de ander loopt te zweten. Dat kon je toch niet meten alsof het iets was wat voor iedereen gold? Ik dacht alleen al aan die ontelbare keren dat ik ergens een discussie had, die ik overigens nooit en te nimmer uit de weg ga wat het onderwerp ook mag wezen, over of het te koud was om zonder jas naar buiten te gaan of dat een korte broek wel of niet “al kon”.
Maar toen ik er eens over nadacht sloeg de twijfel toe. Ik bedacht me dat het “vroeger kouder was” misschien wel over de gevoelstemperatuur gaat. Gevoelstemperatuur: Als je geen verwarming hebt is 5 graden koud, als je geen dak boven je hoofd hebt is 10 graden koud. Als je geen kleding hebt is 15 graden koud. Vroeger hadden ze minder om je warm te houden dus voelde het kouder aan!
Als je zo zit te twijfelen en te dubben over wat het nu allemaal is of wat je denkt dat het is of wat het zou moeten zijn, dan is het belangrijk dat je even afstand neemt. Vaak komt de oplossing dan vanzelf. Als je er bovenop of middenin blijft zitten zie je vaak al niet meer wat het eigenlijke probleem is. Laat staan dat je er een oplossing voor hebt! Nee, afstand nemen. Ruimte creëren. Gewoon er op uit.
Er op uit! Op het moment dat jullie dit lezen ben ik alweer een paar dagen terug van een weekje werkvakantie op de Canarische Eilanden. Daar was de gevoelstemperatuur totaal geen onderwerp van betekenis. Iedereen had het er naar zijn of haar zin. Ik ook trouwens. Iedereen zat er goed in z’n vel, alles werd positief benaderd en men had er echt plezier in. Als er iets is wat ik daar geleerd heb qua gevoelstemperatuur, dan is het in ieder geval dat het belangrijk is om ergens een goed gevoel aan over te houden. En dat heb ik. Voel je?
Mocht je vragen of op- en/of aanmerkingen hebben mail dan naar info@a3compen.nl

Powered by Blog Grabber