Houd er allemaal de vaart maar in!

10 mei 2018 13:57Ik knipper af en toe met mijn ogen en dan kan ik het eigenlijk nauwelijks geloven. Ik knipper af en toe met mijn ogen en dan verbaas ik me erover dat alles zo super snel gaat tegenwoordig. Je hoeft maar met je ogen te knipperen en het is alweer voorbij. Zo snel.
Nou zul je denken dat het allemaal nogal meevalt. Dat het allemaal zo’n vaart niet loopt, maar ik kan je wel vertellen dat het ooit snel gaat dat de meeste mensen daar niet eens bij stil staan. Dat ze daar niet eens meer bij stil kúnnen staan. Misschien heeft het wel te maken met het feit dat ik ouder word. Nou ben ik al een flink aantal jaren ouder, maar vooral de laatste tijd sta ik er steeds meer en vaker bij stil dat ik als ouder ook nog eens ouder word. Nu wil dat natuurlijk iedereen. Ouder worden. Ik vraag me trouwens wel eens af hoe mensen die bewust kinderloos zijn dat doen. Ouder worden. Maar goed, da’s een geheel ander verhaal.
Er zijn mensen die nu al afhaken! Werkelijk waar. Die nu al niet meer verder lezen, omdat het ze allemaal veel te lang duurt alweer. Die zijn de aandacht al meteen kwijt. Die willen dat je meteen to the point komt! Tegen die mensen zou ik willen zeggen: Ga vooral zo door! Mensen, houd er de vaart maar in! Mensen, houd er de vaart maar in! En ik ga het dan ook geen twee keer zeggen. Sta niet te lang stil bij dingen, want anders blijft er te weinig tijd over om te genieten.
We willen door! We willen vooruitgang? Nou! En of we vooruitgang hebben tegenwoordig! Alles gaat zo snel. Zo snel. Ik denk af en toe wel eens dat het zo snel gaat dat er al mensen bij zijn die amper in de gaten hebben dát het zo snel gaat. Die hebben niet eens gemerkt dat er iets heel snel aan ze voorbij gegaan is, want die weten niet eens dat er überhaupt iets was. Is dat snel of is dat snel? Als ik te snel ga moet je ’t zeggen.
Of ik daar misschien een voorbeeld van kan noemen? Jazeker wel. Daar kan ik wel degelijk een voorbeeld van noemen. Tijdens 4 mei bijvoorbeeld. Tijdens 4 mei staan we in heel Nederland jaarlijks 2 minuten stil. De Belgische lezers lezen dit nu en weten niet echt wat ze lezen. Die denken 4 mei, 4 mei, heb ik iets gemist? Op 4 mei 2 minuten stil zijn, daar hebben ze eigenlijk nooit zo bij stil gestaan. Maar ik zal het even in het kort uitleggen. Geen paniek het is zo voorbij. In Nederland houden ze jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking. Dan wordt er stilgestaan bij alle slachtoffers die gevallen zijn om te zorgen dat we nu in alle vrijheid kunnen leven. We staan daar in Nederland 2 minuten per jaar bij stil. 2 minuten! Dan tonen we eerbied door 2 minuten onze mond dicht te houden. 2 minuten! Nou zul je zeggen wat is nou twee minuten? Ook al zullen er ongetwijfeld Belgische lezers bij zijn die meteen zeggen dat het sowieso knap is om ‘nen Ollander efkes te laten zwijgen. Maar ook de mensen die dat zeggen moeten toch kunnen beamen dat 2 minuten niet lang is. 2 minuten. Wat is nou 2 minuten? Hoe snel is dat wel niet voorbij zeg? Maar voor sommige mensen voelt dat veel langer als voor anderen. Echt waar. Voor sommigen is dat al te lang. Da’s een hele opgave. Die willen verder. De vooruitgang wacht. Ik heb daar over zitten nadenken. Ik heb daar de tijd voor genomen en nou denk ik dat voor die mensen het allemaal zó snel gaat tegenwoordig dat het lijkt alsof ze van de ene twee minuten stilte in de andere gerold zijn. Dat het voor hen echt niet op te brengen is om enkele minuten voor de 2 minuten stilte alvast hun mond dicht te houden. Die zijn noodgedwongen om tot het laatste moment te praten, want voor ze het weten is er alweer dat moment van stilte waar ze doorheen moeten zien te komen.
Tegen die mensen wil ik zeggen: Prettige vooruitgang!

Mocht je vragen of op- en/of aanmerkingen hebben mail dan naar [email protected]

Powered by Blog Grabber