(Niet) normaal….

18 januari 2018 15:23Ik ben altijd blij als het jaar weer enkele weken aan de gang is. Dan kunnen we allemaal weer normaal doen. Of ja normaal doen. Ik zie al die lezers die me een beetje kennen al voor me: Hoofdschuddend boven de keukentafel, handen voor de ogen houdend, tjonge jonge roepend, gebarend naar de rest van de familie om toch eens te komen lezen wat ik nu toch weer geschreven heb. Normaal doen! Als er iemand niet normaal doet zullen ze denken en zeggen wellicht. Precies dat! Ik bedoel met normaal doen natuurlijk dat we nu van al die etiquette af zijn van kussen en handen schudden en beste wensen wensen en goede voornemens. Begrijp me niet verkeerd, ik wens iedereen het allerbeste en ik hoop dat het jullie allemaal heel erg goed gaat, maar na enkele weken ben ik van mening dat we wel weer verder kunnen zonder opzitten en pootjes geven. Ik gun het jullie. Allemaal. Maar nu gaan we weer normaal doen. Tenminste….
Het is natuurlijk makkelijk praten dat we weer normaal mogen gaan doen, want het zit ons wat dat aangaat ook niet echt mee wat dat betreft. Want normaal doen is er voorlopig toch echt nog niet bij. Het grootste niet normaal doen feest van het jaar, het evenement waarbij je in feite verplicht bent om niet normaal te doen staat alweer voor de deur: Carnaval.
Er is echter een groot verschil tussen de plichtplegingen rond nieuwjaar en het niet normaal doen met carnaval. Met carnaval kijkt niemand op als je anders bent dan anderen, terwijl het rond nieuwjaar vreemd gevonden wordt als je 4 kussen geeft, 2 op de wang en 2 op de mond, of je geeft je linkerhand, of een boks. Dat kan dan gewoonweg niet, hoe creatief je ook denkt dat je bent. Dat is dan gewoon niet normaal.
Zo zie je maar; het ene normaal is het andere niet. Zoveel mensen, zoveel verschillen. Wat de een de gewoonste zaak van de wereld vindt, is voor de ander de Apocalyps. Maar net alsof dat het einde van de wereld is! Het is gewoon van belang dat we ons daarvan bewust zijn en dat we dat inzien. We hoeven er alleen maar voor te zorgen dat we dit jaar samen zo goed mogelijk doorkomen en dat we er gezamenlijk veel plezier aan beleven. Zonder over anderen denken te moeten oordelen. Het is gewoon niet gewoon dat iedereen hetzelfde gewoon vindt. Zo is het gewoon!
Het mooiste voorbeeld van welke vormen normaal doen kan aannemen vind ik zelf, is wel de muziekgroep uit de Achterhoek die onder leiding van Bennie Jolink in de jaren ’70 en ’80 furore maakte met hun boerenrock. Vanaf toen was Normaal ineens alles behalve normaal: Motorcross, bier, vrouwen, harde muziek. Er werden feesten gegeven in tenten door heel Nederland waarbij de bezoekers elkaars T-shirt kapot trokken, er werd met bier gegooid, er werden strobalen en kippen meegebracht naar deze optredens en na de show was de ravage vaak niet te overzien. Zo erg zelfs dat er, vooral oudere mensen, zeiden dat dit toch niet normaal was. Dit was werkelijk buitensporig, duivels, lomp, banaal etc. etc. Maar het was allemaal nog veel gekker. Het was juist wel Normaal.
Dus.. ben maar blij dat we eindelijk weer normaal kunnen doen. Maar bedenk wel dat normaal doen voor iedereen anders is.
We gaan er weer vol tegenaan….. Oehoe oe oerend hard!
Mocht je vragen of op- en/of aanmerkingen hebben mail dan naar info@a3compen.nl

Powered by Blog Grabber