We zijn weer aan de pin. Dubbel…

07 december 2017 15:31Het is zover! Laat de feesten maar weer beginnen. We hebben er alweer het hele jaar op moeten wachten, maar we hebben het toch echt ook deze keer weer helemaal gehaald. Al dan niet geheel of gedeeltelijk op eigen kracht. De feestelijkste maand van het jaar is aangebroken. Gewoon een hele maand die gevuld is met allerlei feestelijkheden. Als het december is, dan betekent dat automatisch dat de feestdagen in aantocht zijn. Want er is werkelijk geen enkele maand in het jaar waarin zoveel gefeest en gefuifd wordt als in deze maand. Het lijkt wel alsof er heel lang geleden aan het einde van het jaar een aantal feesten over waren die men over het hoofd had gezien bij het verdelen en dat men daar eigenlijk een beetje te laat achter kwam. Het was alweer eind november en ze hadden warempel nog 3 feesten over. Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw. Dat lijkt natuurlijk maar zo, want in feite konden de mensen niet anders dan Sinterklaas te vieren op zijn verjaardag, Kerstmis te vieren op de geboortedag van Jezus Christus en natuurlijk het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar kun je nu eenmaal ook niet midden in de zomer vieren. Daarvoor moet je toch echt wachten tot het einde van het jaar eraan komt.
En nu is het dan eindelijk weer zover: December. We hebben er met z’n allen in totaal 11 maanden op moeten wachten. Of ja op moeten wachten, we hebben er misschien echt flink voor moeten werken om deze laatste maand van het jaar te bereiken. Wat we onderweg weer allemaal zijn tegenkomen en wat we te verwerken hebben gekregen. We hebben flink gestreden. Dappere strijders dat zijn wij. We zijn er gewoon moe van. We zijn echt bekaf. We hebben het helemaal gehad. Aan de pin mag je wel zeggen. We zijn aan de pin. Moe maar voldaan komen we met z’n allen aan bij de laatste paar weken van het jaar. We hebben het gewoon weer verdiend om te mogen feesten. We hebben het daadwerkelijk verdiend.
We hebben het inderdaad gewoon weer verdiend om te mogen feesten. En omdat we het ook echt verdiend hebben mag dat natuurlijk ook best wel wat kosten. Want los van het feit dat december een hele gezellige, knusse en leuke maand is, is de maand december ook een hele dure maand. Niks is ons tijdens de laatste maand van het jaar te dol. We kleden ons als heiligen met hulpen, gehuld in dure kostuums met peperdure baarden en pruiken. Deze delen traditioneel ook nog eens buitensporig dure cadeau’s uit die er niet om liegen. We kopen versieringen die we enkel en alleen maar in december kunnen en willen gebruiken. Daar hangen we dan de hele woonkamer, het hele huis of zoals op sommige plaatsen zelfs gebruikelijk is, de hele straat mee vol. We kopen vuurwerk voor vele miljoenen en verknallen dat vervolgens in enkele minuten. Ja lieve mensen, in december krijgt de economie altijd een flinke boost. Ook al zijn we aan de pin, we zorgen aan het einde van het jaar altijd nog voor voldoende energie om onze economie een zetje te geven.
We zijn echter dubbel aan de pin. Dubbel? Jazeker, want behalve dat we moe zijn en aan de pin, betalen we steeds minder contant en meer met de pin. Want wat wil nou namelijk het geval? In heel Europa zijn de Nederlanders en de Belgen, op Estland na, degene die het minst van iedereen met contant geld betalen. Terwijl in andere landen, vooral Oostenrijk en Duitsland, de inwoners nog altijd graag muntjes en bankbiljetten van eigenaar laten wisselen, hebben wij deze tijd inmiddels gehad en pinnen we er tegenwoordig vrolijk op los. Dan is het toch ook helemaal niet verwonderlijk. We hebben een heel jaar achter de rug, er komen als toetje nog een paar feestdagen aan en om het geheel af te toppen vieren we dat er een nieuwjaar op het punt staat om los te barsten! En een hoop geld dat dat allemaal kost. Dat hou je niet voor mogelijk! Je zou er gewoon moe van worden. Van de gedachte alleen al. Geen wonder toch dat we met z’n allen aan de pin zijn! Dubbel.
Mocht je vragen of op- en/of aanmerkingen hebben mail dan naar [email protected]

Powered by Blog Grabber