Wie lust er nog lasten?

02 maart 2018 13:52Na een periode van feesten en losbandigheid is het weer even tijd voor bezinning. Ik weet het. Het leek nooit meer over te gaan. De hele wereld was een met carnaval. En het is ook net of carnaval elk jaar beter en leuker wordt! Het feest der feesten voor deze regio weer top. Want wat hebben we weer genoten met z’n allen. Gewoon doen alsof er helemaal niks anders is op de wereld dan alleen maar plezier maken en de boel de boel laten. We zijn op dat moment allemaal vrienden van elkaar, we gunnen elkaar het allerbeste en we vieren feest zoals er nog nooit gefeest is geweest. En toch komt er uiteindelijk ook deze keer weer een moment dat het weer is afgelopen. Uit met de pret. Afgelopen uit. Even over alle zonden nadenken en het oneerlijke dat er nog altijd is in de wereld. Na de carnavalsdagen, na de dagen van ongelofelijk mooie feesten, eten en drinken alsof het niet op kan, dansen tot in de late uurtjes, meezingen met alle liedjes alsof ze voor ons bedacht waren, praalwagens in bonte stoeten die in de hele regio hoge ogen gooien, urenlang durende optochten waar je U tegen zegt, kleding met veel felle kleuren, glitter en goud, muziek die de geluidsbarrière en daarmee ook je trommelvlies doorbreekt. Zo moet carnaval gevierd worden. En zo wordt het ook gevierd. Dagen van lang leve de lol voor de mensen van plezier.
Zo, ik denk dat die paar mensen die geen carnaval vieren of misschien wel niet weten wat carnaval eigenlijk is of voorstelt, nu ook enigszins een klein beeld of idee hebben gekregen wat carnaval voor ons betekent. Maar dat feest is nu weer even voorbij. Dus.
Nu zitten we namelijk in de zogenaamde vastenperiode. De tijd dat we gedenken dat jezus 40 dagen vastte in de woestijn als voorbereiding op zijn taak. Gewoon afzien, net als ons grote voorbeeld. Carnaval is namelijk een katholiek feest. We hebben carnaval gevierd, omdat we wisten dat we het daarna allemaal moesten gaan minderen tot Pasen. Eerst uitbundig en uitgebreid feestvieren om daarna rustig aan te doen en er rekening mee te houden dat er mensen op deze aarde zijn die het allemaal een heel stuk minder hebben. Al die anderen die minder geluk hadden. Alleen al door ergens anders ter wereld geboren te worden.
En daar wringt nu een beetje de schoen. Als carnaval voorbij is en het feest is afgelopen zou het dus in feite passen dat er op een flink aantal vlakken geminderd zou worden. Dat er meer besef zou zijn en erover nagedacht zou worden dat het allemaal niet vanzelfsprekend is wat we hier hebben. Dat de situatie waarin we leven niet enkel en alleen zo is omdat we er zo hard voor gewerkt hebben. Zeker in vergelijking met het grootste gedeelte van de wereld om ons heen. Ik denk daar steeds vaker over na en vind het eigenlijk raar: We mogen feesten omdat we daarna gaan vasten. Maar in plaats van te vasten gaan we gewoon door met feesten. Alsof er niets aan de hand is. Op Aswoensdag komen de chocolade paaseitjes op tafel. En laten we eerlijk zijn: Ik ben niet Roomser dan de paus. Het vasten van mij gaat niet veel verder dan wat minder eten en er af en toe bij stil staan dat er mensen zijn die het veel minder hebben. Ik ben echt niet beter dan de ander, maar alleen al de gedachte dat het tegenwoordig zo gewoon is dat we er zelfs niet meer bij stil staan. Vraag een willekeurig iemand waar carnaval voor staat en het antwoord komt echt niet veel verder dan dat het een groot feest is dat dagenlang duurt. Waar het werkelijk voor staat of hoe het ontstaan is, is onbelangrijk. We moeten door! Dus na carnaval zo snel mogelijk de paaseitjes op tafel om alvast in de stemming te komen voor het volgende feest: Pasen
En als het dan Pasen is, dan storten we ons op een oneindige hoeveelheid eieren om daarna eindelijk een paar weken vakantie te gaan vieren, want wat was het toch weer afzien. Er valt dan een hele last van ons af.
Want zeg nou zelf: Wie lust er tegenwoordig nog lasten?
Mocht je vragen of op- en/of aanmerkingen hebben mail dan naar info@a3compen.nl

Powered by Blog Grabber