40 Jaar De Brassers vereeuwigd in fotoboek

In 1978 besloten enkele jongeren uit Hamont om hun ideeën en aanklachten ten opzichte van de maatschappij te verwoorden in muziek. Punkgroep De Brassers was geboren. Nu, 40 jaar later, bundelen ze hun…40 Jaar De Brassers vereeuwigd in fotoboek

22-10-2018 11:12 – Ingezonden door Redactie

In 1978 besloten enkele jongeren uit Hamont om hun ideeën en aanklachten ten opzichte van de maatschappij te verwoorden in muziek. Punkgroep De Brassers was geboren. Nu, 40 jaar later, bundelen ze hun herinneringen in een exclusief fotoboek dat gepresenteerd wordt op 27 oktober in café Les Brasseurs in Brussel.

De Brassers kenden veel aanhang, maar ook veel tegenstand. De inwoners van Hamont-Achel waren namelijk niet opgezet met de meningen van De Brassers, noch met de komst van de vele punks uit onder andere Antwerpen en Eindhoven die massaal naar Hamont, en met name naar café De Kwiet (waar tot vorig jaar De Volbloed gevestigd was), trokken. In 1980 namen ze deel aan Humo’s Rock Rally, waar ze de publieksprijs wonnen met hun bekende hit ‘En Toen Was Er Niets Meer’. De Brassers waren op de kaart gezet en optredens in de regio en ver daarbuiten volgden. De groep kende een kort en krachtig bestaan, maar drukte zeker zijn stempel in de wereld van de punk, niet enkel door de muziek die ze maakten maar ook door hun eigen identiteit.

De laatste jaren is de band weer erg actief: er werden onder andere nieuwe albums uitgegeven, er werd een documentaire uitgebracht en nu is er dus ook een exclusief fotoboek. Daarin staan foto’s van vroeger en nu, maar ook tekstuele bijdrages van onder anderen Marc Didden, Stijn Meuris, Jan Delvaux en eigen bandleden. Initiatiefnemer is gitarist van de band Willy Dirkx. “Dit jaar vieren we onze 40steverjaardag. Dit was een mooie gelegenheid om terug te blikken,” vertelt Willy. “Er was veel en mooi fotomateriaal beschikbaar, van zowel onze recente optredens als van De Brassers in de beginjaren. De oude foto’s in het boek zijn bijna allemaal genomen door Francis Vos (†) die als vaste fotograaf mee met ons op tour ging. Hij was praktisch een van de bandleden.” In voorbereiding op het boek legde Willy contacten met diverse fotografen en schrijvers, die geheel belangeloos een bijdrage wilden leveren aan het boek. “Het boek is een mooie gelegenheid om te laten zien dat we nog steeds met veel plezier en vriendschap op het podium staan.”

Het fotoboek is verkrijgbaar samen met een vinylplaat met daarop nooit eerder uitgebrachte opnames. “De nummers werden opgenomen tijdens een optreden in De Sponz in Oisterwijk in 1980 op een cassettebandje, en werden voor deze gelegenheid geremastered door producer Thomas Pargmann van het Berlijnse Mauerstadt Musik. Het is zeker een mooie aanvulling op het boek.” Het boek is verkrijgbaar via de Facebookpagina van De Brassers, maar ook tijdens komende events. Zo is er op 27 oktober het verjaardagsfeestje van De Brassers in café Les Brasseurs in Brussel waar het boek ook officieel zal worden voorgesteld. Op 17 november geven de Brassers een concert in De Casino in Sint-Niklaas en op 1 december staat deze, ondertussen legendarische, punkband op het programma van Sinner’s Day in Genk.

Powered by Blog Grabber