44MW zonnepark start productie in Nederland

Een zonnepark met de grootte van 120 voetbalvelden is gestart met het produceren van schone elektriciteit voor het nationale net in Nederland. Het 44 MW Budel Zonnepark, een van de grootste van het land, werd op vijf maanden tijd gebouwd in Cranendonck, en is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse provincie Noord-Brabant, de gemeente Cranendonck en het Britse zonne-energiebedrijf Solarcentury. Het park werd gebouwd op terrein dat vroeger werd gebruikt door zinksmelter Nyrstar in Budel. Het park is een co-eigendom van het in Duitsland gevestigde Encavis AG en Solarcentury. Het park ging operationeel terwijl internationale gesprekken over klimaatverandering aan de gang waren op het COP24 in Polen (2-14 december) waar wereldleiders, inclusief overheden, steden, staten, regio’s, bedrijven en investeerders, aangemoedigd worden om hun klimaatacties op te schalen, en over te stappen op hernieuwbare energie om de temperaturen wereldwijd onder de 1.5 graden Celsius opwarming te houden, in lijn met het Parijs-akkoord.  Het Budel Zonnepark, gelegen in een industriegebied in Cranendonck, zal genoeg schone stroom opleveren voor 12.500 huishoudens, en 600.000 ton minder C02 genereren verspreid over de komende 25 jaar. Frans Van Den Heuvel, CEO, Solarcentury stelde: “Nederland produceert momenteel minder dan 2% van haar elektriciteit vanuit zonne-energie, maar dit zal in de zeer nabije toekomst enkel stijgen. Wereldwijd hebben we al 1GW aan zonne-energie ingezet, en we kijken er naar uit om die transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie verder te versnellen. De Nederlander wil schone energie zien en klimaatacties. Wij zijn hier om samen te werken met overheden, bedrijven, landeigenaars, ontwikkelaars en andere partijen die ook weten dat het economisch zinvol is om nu over te schakelen op zonne-energie.“ Eigenaars van het project zijn het in Duitsland gevestigde Encavis AG, een van de leidende onafhankelijke energieproducenten in Europa in de hernieuwbare sector, en Solarcentury, die een minderheid aan aandelen in bezit heeft. De projectfinanciering voor het Budel Zonnepark werd voorzien door de Nederlandse Rabobank.   Encavis AG en Solarcentury vormden een strategisch partnerschap in 2017, en Encavis kondigde recent nog een acquisitie aan van 80% van Solarcentury’s 300 MW zonnepark Talayuela in Spanje, een van Europa’s grootste zonne-energieprojecten. Dierk Paskert, CEO van Encavis AG zei: “Budel Solar Park is een belangrijke ontwikkeling zowel voor Nederland als voor onze groeistrategie. Het tijdig opleveren van het project is nog een impressionant bewijs van ons succesvol partnerschap met Solarcentury en de goede samenwerking met alle betrokken partijen. Dit gezegd zijnde, zijn we verheugd om onze strategische alliantie met Solarcentury verder te zetten en verdere projecten heel binnenkort te realiseren.” Guido Janssen, Vice President van Nyrstar’s Europese operaties: “We zijn trots om te kunnen bijdragen aan dit groeiverhaal van hernieuwbare energie in Nederland. Als zinkproducent zijn we uiteraard een belangrijke consument van elektriciteit, en als onderdeel van onze strategie doen we er alles aan om de grootst mogelijke bijdrage te leveren aan energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het nieuwe park laat ons breder engagement zien inzake zonne-energie en de shift die we maken naar een toekomst met schone energie.” Marc Schmitz, Managing Director Project Finance, Rabobank voegde toe: “Dit initiatief kwam tot leven toen de Provincie Noord-Brabant een tweede leven gaf aan een voormalig opslagterrein. Dit project zal significant bijdragen aan een goed behoud van de regio.“ Aansluitend aan het zonnepark ligt Metalot, een innovatief en nog te ontwikkelen industriegebied in Cranendonck, met de focus op circulair gebruik van metalen en energie.  Schone zonne-elektriciteit wordt gegenereerd door 154.000 zonnepanelen, geïnstalleerd op meer dan een halve vierkante kilometer, of 65 hectare, van een voormalig opslagterrein. Meer dan 4.000 panelen werden dagelijks geïnstalleerd gedurende zes weken om het park te bouwen.

Powered by Blog Grabber