Aan het soort graan herken je de rijkdom

Brood bestaat al sinds ver voor onze jaartelling. Heel toevallig dat jagers ontdekten dat ze van noten, zaden, vruchten een soort van broodpap konden maken. Later pas werd de kunst van het verwerken van…Aan het soort graan herken je de rijkdom

21-04-2018 21:00 – Ingezonden door Redactie

Brood bestaat al sinds ver voor onze jaartelling. Heel toevallig dat jagers ontdekten dat ze van noten, zaden, vruchten een soort van broodpap konden maken. Later pas werd de kunst van het verwerken van graan uitgevonden en ontstonden de eerste bakkers in de kernen van de dorpen. De broden van de armen werden vaak van roggemeel gemaakt terwijl de rijken hun baksels uit Tarwemeel lieten bakken. Het bakkersvak was geboren en de beste bakkers lieten hun initialen in de baksels achter als kenmerk van eigen kwaliteit.

Een groot deel van deze rituelen worden – zij het op andere schaal dan toen – nog gebruikt in het Limburgs openluchtmuseum. De bakkers zijn nog heel erg trots op hun producten, bewaren de recepten met hun leven en geven aan elk baksel een eigen smakelijke draai mee. De geur van het bakhuis’Loate‘ verspreid zich snel over het hele museumterrein en nodigt vanzelf uit om een flinke hap uit de versgebakken vlaai te nemen. De echte genieters eten de lekkernij trouwens uit het vuistje en niet met vorkje van het bord.

Op zondag 22 april demonstreren heel wat ambachten weer hun kennis en kunde maar zullen de bakkers in de spotlights staan. Aan de hand van diverse bakdemonstraties worden heerlijke lekkernijen uit grootmoeders tijd gebakken. Van knapkoek, speltbrood, tot geurende pannenkoeken. De stokers zien er op toe dat het bakproces in de hout gestookte over volgens plan verloopt, want daar zit wel degelijk een hele theorie en planning achter. Ook zal de molenaar alles vertellen over het malen van graan tot meel, waarbij op Eynderhoof het proces begint met het mais dat vanuit de graantrechter via de Jacobsladder en de kaar in de onderliggende molenstenen gestort en vermalen wordt en een verdieping lager in de meelzakken valt. Gereed voor verder gebruik.

Uiteraard kan iedereen in de gezellige herberg genieten van koffie met vlaai, op ambachtelijke wijze gebakken door onze bakkers in eigen bakhuis. Vrijwilligers bakken overheerlijke pannenkoeken waarvan de opbrengst aan een goed doel wordt geschonken. Een enthousiaste zangroep zorgt voor de aanvullende sfeer. Het museum is op 22 april open van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over deze aktiviteit en het programma van dit seizoen is te vinden op de website: www.eynderhoof.nl

Powered by Blog Grabber