Allerzielen: rouw als achterkant van liefde

Het is weer bijna 2 november: Allerzielen. De dag waarop we nog eens extra denken aan alle mensen die zijn overleden en die we missen. Dat doen we bijvoorbeeld door het graf extra te verzorgen met bloemen, een lichtje te branden bij de urnenmuur of een herdenkingsbijeenkomst te bezoeken. Zo laten we zien dat we onze geliefden in ons hart blijven meedragen.

Van loslaten is geen sprake
Vroeger werd vaker gezegd: als iemand is overleden, dan moet je hem of haar loslaten. Anders kun je niet verder met je eigen leven. Afscheid nemen en rouwen hebben echter niets te maken met loslaten. Je hebt immers zoveel van die ander gehouden, dan kun je hem of haar toch niet loslaten? Zomaar, alsof het klaar is, over en uit… 
Integendeel. Afscheid nemen en rouwen hebben alles te maken met ‘anders vasthouden en meenemen’. Jouw liefde voor die ander is immers ook nooit ‘klaar’. Rouwen betekent dan dat je een weg vindt om jouw overleden geliefde met je mee te nemen, als deel van jouw leven. Zodat je verder kunt gaan én terug kunt kijken. Want ook dat is de moeite waard! Als we het zo bekijken, dan is rouw de achterkant van liefde.

Liefde is nooit klaar
Soms kan liefde ook pijn doen. Juist omdat jouw lieve vrouw, man, zoon, dochter, opa, oma ofvriend(in) niet meer is. Ineens is het verlies er weer. Omdat het een speciale dag is, jullie liedje op de radio is of omdat iemand iets zegt wat je raakt. Het is steeds weer nodig om je verlies aan te kijken. 
Je kunt het vergelijken met een wond. Na een tijd komt er een litteken. Dit litteken blijft altijd bij je. Je kan het zien, maar je kunt er mee leven. Net als bij rouwen gaan de scherpe kantjes er na een tijd af, maar echt over gaan, nee. Het lijkt hier alsof je kunt zeggen: “Het ergste wat er kon gebeuren, is me overkomen en ik heb het overleefd. Nu ben ik klaar om het leven weer op te pakken”. Rouwen is nooit klaar. Zeg nu zelf… je liefde is toch ook nooit klaar?

Allerzielen Allicht Budel: boom van liefde
Juist omdat liefde nooit klaar is, kan Allerzielen Allicht een passende manier zijn om aandacht te hebben voor jouw lieve overledene(n). Door een extra lichtje te laten branden bij het graf of de urn. Op de begraafplaats en/of thuis. Van der Stappen Uitvaartverzorging organiseert de herdenking Allerzielen Allicht op de algemene begraafplaats Cranendonck aan de Grootschoterweg in Budel, op zaterdag 4 november tussen 19.00 en 21.00 uur. 

Ook ik werk weer graag mee aan dit initiatief. Dit jaar maken we een boom van liefde; een boom die stevig staat, meebuigt met de wind en veel liefde draagt. Af en toe breekt er weleens een tak af, maar de boom blijft staan. Hoe meer hartenboodschappen, des te meer de boom zal oplichten van liefde. De boom hoopt dat jij meehelpt om zijn takken te vullen en iets moois maakt om zijn takken mee te versieren. Dat mag je thuis doen, en dat mag ook op de begraafplaats bij mij in de stand. 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw? 
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel of mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek: info@brightblue-coaching.nl of tel. 06-12949654, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo, Verlies- en rouwtherapeut