Arian Compen zette Lexke op zijn hand

De oudejaarsconference, of in zijn eigen woorden ‘herkauwshow’ van Arian Compen was een succes. Het eerste halfuur viel in het niet bij de rest, maar verder was het veel lachen geblazen. Ook bevatte de…Arian Compen zette Lexke op zijn hand

06-01-2019 13:55 – Ingezonden door Bert Slenders – Foto Bart Cuijpers

De oudejaarsconference, of in zijn eigen woorden ‘herkauwshow’ van Arian Compen was een succes. Het eerste halfuur viel in het niet bij de rest, maar verder was het veel lachen geblazen. Ook bevatte de ‘Wissichallang’ show ( dialect voor ‘wist ik allang’) van de Soerendonker originele elementen zoals eigengemaakte filmpjes en een interactieve quiz.

Voor de jaarlijkse oudejaarsconference koos Lexke Theatercafé na twee jaar Jac Kuppens voor Arian Compen. Een goede keuze zo bleek afgelopen vrijdagavond. De komiek kwam op als de burgemeester van Zurrik, een typetje dus. Het eerste halfuur luisterde de zaal naar zijn sollicitatie voor het burgermeesterschap van Cranendonck. Persoonlijk vond ik deze passage het minste uit zijn show, want de voornamelijk gortdroge humor wist niet echt binnen te komen. Toen Arian daarna gewoon als zichzelf op het podium verscheen, kon het echte lachen beginnen.   
Eerst volgde er een apart filmpje waarbij Arian verkleed als een soort profeet met een afrokapsel cryptische voorspellingen verkondigde. Later pakte Arian dit filmpje er nog eens bij, maar dan met uitleg waarbij het duidelijk werd dat de profeet het over zaken zoals burgerparticipatie, het fileprobleem en sluipverkeer. Vervolgens nam de komiek gebeurtenissen uit 2018 door als een stand-up komediant, doorspekt met veel woordspelingen en leuke droge humor. Vaak refereerde hij naar de titel van zijn show. Want dat de gemeente geld tekort zou komen, dat er in Budel een ambachtsschool komt en dat er over het spoort van Schoot gevaarlijke stoffen vervoerd zullen worden, ‘Dat wist ik al lang’, volgens Arian. Het credo dat het publiek later ook meermaals in koor zou roepen.
Het hoogtepunt van de conference vond ik de ‘Quizikallang’ quiz, waarbij iedereen uit de zaal met een mobiele telefoon mee kon doen. De vragen en antwoorden werden op een groot scherm geprojecteerd. Arian had vijftien leuke vragen bedacht die te maken hadden met Cranendonck en met landelijke onderwerpen, met evenzo leuke antwoorden. Waar kun je bijvoorbeeld Cicerones vinden? Het bleken gidsen uit Dorplein, en geen ingrediënt wat in de balkenbrij zit (wat iemand uit de zaal wel dacht). Andere vragen waren: wat bracht er 70 cent per Cranendoncker op? ( de Glaoze Kooi), waar komt de nieuwe burgermeester vandaan? (Kessel) en wie staat er al 40 jaar tegenover de kerk? ( Sjakie met zijn patatkraam). Martin Horst had alle vragen goed en de antwoorden snel ingevoerd dus won hij een prijs: ‘Een compleet weekend Wenen’, zei Arian waarna hij een zak uien naar de winnaar bracht. Al met al was het een hilarische quiz waarbij de komiek veel interactie had met de zaal en het publiek op het puntje van hun stoel bracht.  
Omdat Lexke Arian niet genoeg betaalde liet de conferencier noodgedwongen tussendoor reclamevideo’s zien. Dit waren geestige filmpjes waarbij Arians droge humor hoogtij voerde met kolderieke sketches. Tegen het einde van de avond las de Soerendonker horoscopen voor, wederom geestig en interactief omdat hij zich direct wendde tot mensen die zich aangesproken voelde met hun sterrenbeeld. Als slot had hij een grappig gedicht waarna de zaal hem terecht beloonde met een staande ovatie en een hard applaus.  Dit waren de laatste zinnen van dat gedicht en de show: “Zonder de geschiedenis te kennen is de toekomst bij voorbaat mislukt. En trouwens, als het niet nodig is om achterom te kijken, zat er geen spiegel in je wagen. Bedankt dat jullie samen met mij hebben willen omkijken. Want er iets van maken dat lukt niet alleen, maar alleen samen.”

Powered by Blog Grabber