Basisschool de Triolier wint (Afval)robot

Voor de leukste ‘zwerfafval-selfie’ kreeg Britt van Meijl, leerling van basisschool de Triolier op vrijdag 14 december de (afval)robot overhandigd door wethouder Frits van der Wiel. Britt won van alle…Basisschool de Triolier wint (Afval)robot

23-12-2018 18:08 – Ingezonden door Redactie

Voor de leukste ‘zwerfafval-selfie’ kreeg Britt van Meijl, leerling van basisschool de Triolier op vrijdag 14 december de (afval)robot overhandigd door wethouder Frits van der Wiel. Britt won van alle deelnemende scholen in Cranendonck de zwerfafvalfotowedstrijd, dat één van de onderdelen is van het gemeentelijk zwerfafvalproject ‘Maak een vuist tegen afval’.

Alle basisscholen konden in 2018 gratis deelnemen aan het zwerfafvalproject van de gemeente Cranendonck. Naast de gastlessen over de gevolgen van zwerfafval voor het milieu en de waarde van afval als grondstof vond er een zwerfafvalopruimactie plaats. Deze werd door de leerlingen zelf nogmaals na school georganiseerd. Van deze activiteit konden de kinderen een ‘zwerfafval selfie’ insturen. Britt van Meijl maakte de winnende foto. Van al het plastic dat ze zelf gevonden had tijdens haar opruimactie in de wijk maakte ze een pan ‘plasticsoep’!

Wanneer Wethouder Frits van der Wiel vraagt op welke manier we er voor kunnen zorgen dat er minder zwerfafval in de gemeente ligt hebben de kinderen vele creatieve ideeën daarover. ‘Je kunt een kunstwerk maken van het afval dat je opraapt’ zegt één van de leerlingen, ‘je kunt kleding maken van plastic’ zegt een ander kind. Minder plastic gebruiken in de supermarkt en hogere boetes voor het weggooien van afval waren ook veel gehoorde tips. Wanneer één van de kinderen vraagt of Frits zelf ook wel eens iets heeft weggegooid op straat moet hij dat bekennen. ‘Maar nu doe ik dat niet meer zegt hij en raap ik zelf ook zwerfafval op in mijn buurt’. Op de vraag of deze opruimactiviteit éénmalig was zeggen de kinderen volmondig nee: ‘Het is leuk om te doen en je maakt je omgeving schoner’.

Britt is blij met de Meccanoid Robot die ze voor haar hele school heeft gewonnen. Remco Ras, de leerkracht van groep 7 vertelde dat de kinderen al een heel schema hebben gemaakt, voor hoe ze om de beurt een deel van de 1 meter 20 grote robot gaan bouwen. Nadat hij gebouwd is komt het programmeren. De robot gaat ook in de andere klassen gebruikt worden tijdens de technieklessen. Zwerfafvalproject.

Afgelopen jaar deden er vier basisscholen mee aan het zwerfafvalproject, basisschool de Triolier, St. Andreas, de Schatkist en ’t Lange. In januari 2019 het doet Bravo College mee met zo’n elf klassen. Het project vindt in 2019 voortgang dus scholen kunnen zich weer inschrijven hiervoor.

Voor de aanpak van zwerfafval heeft de gemeente een plan laten opstellen. De gastlessen over zwerfafval en de gevolgen voor ons milieu, zijn hier een onderdeel van. De gemeente Cranendonck heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil op allerlei manieren bijdragen aan een duurzame samenleving en een beter milieu. Daarom heeft de gemeente een ‘Plan van Aanpak Zwerfafval’. De gastlessen zijn hier een onderdeel van.
Winnares Britt van Meijl en wethouder Frits van der Wiel

Powered by Blog Grabber