Bijzondere film over dagelijks leven tijdens Wereldoorlog I

Op woensdag 21 november om 20.00 u en op vrijdag 30-11 om 20.00 wordt in Cinema Walburg (Kerkstraat Hamont) een bijzondere documentaire getoond. In een bijna twee uur durende film laat cineast Peter Crins…Bijzondere film over dagelijks leven tijdens Wereldoorlog I

11-11-2018 12:11 – Ingezonden door Evert Meijs – Foto’s Evert Meijs

Op woensdag 21 november om 20.00 u en op vrijdag 30-11 om 20.00 wordt in Cinema Walburg (Kerkstraat Hamont) een bijzondere documentaire getoond. In een bijna twee uur durende film laat cineast Peter Crins verschillende personen uit onze regio aan het woord. Zij vertellen over hetgeen ze uit overlevering van hun voorouders hebben meegekregen over het dagelijks leven gedurende de periode 1914-1918 in onze contreien. Ook originele beelden van die tijd zijn gebruikt om de documentaire extra interessant te maken.

Luk Van De Sijpe –voorzitter van Heemkundekring De Goede Stede Hamont- zit wat onrustig op zijn stoel. Vanuit de vergaderruimte van de kerkfabriek worden waardevolle beelden en andere  kostbare attributen naar een vrachtauto gebracht om ze te vervoeren naar Alden Biesen, waar een expositie start over het Graafschap Loon. “Hopelijk komen alle stukken heelhuids aan in het cultuurcentrum van Bilzen”.  Als de chauffeur met zijn kostbare vracht vertrokken is om nog meer expositieschatten op te halen voor Bilzen, keert de rust weer en ziet Luk kans om uiteen te zetten dat via secretaris Guido Tijskens destijds contacten zijn gelegd met cineast Peter Crins. Eerder presenteerde deze filmmaker een documentaire onder de naam ‘De Meysbergh’, over de streekgeschiedenis van Midden-Limburg. Luk: “Nu heeft Crins allerlei mensen opgezocht die nog herinneringen hebben aan het dagelijks leven in de periode 1914-1918”. Gepensioneerd geschiedenisdocent Van De Sijpe geeft aan dat juist over de gewone dingen van het leven nauwelijks iets bekend is in Noord-Limburg.  “Natuurlijk zijn heel veel aspecten van de Grote Oorlog onderzocht, maar juist over het leven van de gewone man in die tijd is bijna niks te vinden”.

Uniek document
Al sinds 1984 is de Hamontenaar (geboren te Roubaix / Robeke in1957) intensief betrokken bij het wel en wee van het heem en draagt daardoor de documentaire een zeer warm hart toe. “Het is een indringende film geworden waarin alle geïnterviewden in hun eigen dialect spreken. Dat is natuurlijk het meest identiek”, zegt de voorzitter van de heemkundekring. “Daarom zijn alle gesprekken ondertiteld”. Het lijkt een goed idee van het bestuur om precies honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog de documentaire naar Hamont te halen. Van De Sijpe kent wel verschillende van dit soort documentaires, maar dan uit West-Vlaanderen. “Over de regio Ieper zijn honderden van dit soort documentaires gemaakt met getuigenissen van nabestaanden en op film vastgelegd. Maar over ons gebied: van Kessenich en Thorn tot Hamont en Budel was nog geen beeldmateriaal samengesteld. Een uniek document dus, deze film”.

Wraak of berusting
De première van de documentaire, genaamd ‘Grensgeval’,  vindt voor genodigden plaats op 18 november en op 21 en 30 november kan iedere belangstellende een kijkje komen nemen voor € 8 per persoon. “Het aardige is ook, dat de beruchte treinontploffing in Hamont deel uitmaakt van de filmvoorstelling.  Immers, tijdens de terugtocht van de Duitsers op 18 november 1918 , ontplofte een munitietrein met vele doden als gevolg”. Luk Van De Sijpe vervolgt: “Het waardevolle is vooral, dat we nu naast de vele feitelijke gegevens ook een stuk beléving kunnen toevoegen. Hoe voelde men zich tijdens de oorlog? Was men vol wraak of meer berustend? Was het smokkelen een grote bedreiging in die periode? Zowel Vlaamse als Nederlandse verhalen maken ‘Grensgeval’ tot een documentaire die je gezien moet hebben”.

Waardevolle aanvulling
Vroeger werden spaarzaam filmopnamen gemaakt in Hamont-Achel en omgeving. “Soms werd er iets opgenomen vanwege een jubileum. Er zijn nog beelden uit 1937, maar dat zijn voor zover bekend de oudste”. Zoals het een voorzitter betaamt, promoot de gewezen docent de heemkundekring met verve. Hij betrekt daar Achel onmiddellijk bij en deelt een grote pluim uit aan de vele vrijwilligers die wekelijks in de weer zijn om de lokale geschiedenis te verzamelen en op één of andere manier vast te leggen. “De film ‘Grensgeval’ is een prachtig document dat een geweldige aanvulling is op hetgeen we al wisten uit de periode 1914-1918. Kijken dus”. Kaarten zijn verkrijgbaar vóór aanvang van de film, aan de kassa van Cinema Walburg.

Powered by Blog Grabber