Bijzondere mijlpaal voor carnavalsvereniging De Toeters

Budel-Schoot is vanuit Limburg besmet met het carnavalsvirus. In de buurprovincie werd al langer in georganiseerd verband carnaval gevierd. Het is dan ook niet vreemd dat de uit Limburg afkomstige slager…Bijzondere mijlpaal voor carnavalsvereniging De Toeters

02-02-2019 13:46 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto Harrie Jaspers

Budel-Schoot is vanuit Limburg besmet met het carnavalsvirus. In de buurprovincie werd al langer in georganiseerd verband carnaval gevierd. Het is dan ook niet vreemd dat de uit Limburg afkomstige slager Sjaak van Dooren, die in Budel-Schoot een slagerij runde, in 1953 het initiatief voor De Toeters nam. De vereniging dankt haar naam aan de toeters in het oude wapen van de gemeente Budel.
Ook oud-prins Sjang Kuppens speelde in verschillende functies een belangrijke rol in de geschiedenis van De Toeters. Na zijn actieve lidmaatschap bleef zijn betrokkenheid bij de vereniging groot. Regerend prins Jos de Werdt: “Tot voor kort waren hij en zijn vrouw bij bijna alle activiteiten aanwezig. Ze hadden hun vaste plek in de zaal.”
Ook Frans Dirks (prins in 1974) en Leo Hendriks (prins in 1982) zijn nog zeer begaan met het carnaval in Budel-Schoot. De ex-prinsen kunnen uren praten over de historie van De Toeters.

Hoewel de vereniging al in 1953 werd opgericht, kwam het carnaval pas later echt op gang. De Watersnoodramp, die Nederland in het oprichtingsjaar van De Toeters trof, gooide namelijk roet in het eten. Alle activiteiten met betrekking tot het carnaval werden daardoor opgeschort tot in 1954. In 1955 werd Driekske Corstjens gepresenteerd als de eerste prins van het Toeterland. Corstjens was een van de vele kasteleins die het dorp toen rijk was.
“In Budel-Schoot waren in die tijd een stuk of negen cafés. We gingen ze allemaal af”, zegt Dirks. Hendriks vult aan: “Iedere prins had zijn eigen prinsenhuis, maar daarnaast moest er ook in de andere cafés wat worden gedronken. Daar had je dan ongeveer steeds een half uur de tijd voor.”
Ieder buurtschap was destijds verplicht om twee praalwagens te maken. “De buurt waar de prins woonde, maakte ook de prinsenwagen”, weet Hendriks, die nog regelmatig te vinden is op de bouwlocaties van zijn kleinkinderen. Ook is hij, met zijn eigen clubje feestgangers, nog vaak te vinden bij activiteiten van De Toeters.

De meeste praalwagens werden vroeger door paarden getrokken en dat gaf wel eens moeilijkheden, omdat niet alle paarden gewend waren aan de muziek van de harmonie.
Doordat er vaak houtkachels op de wagens stonden vloog er ook weleens een carnavalscreatie in brand. “Dat gebeurde later ook met de outfit van een prinses, die in de prinsenwagen te dicht bij een straalkachel stond”, weet Theo Derks (prins in 2010). Ze kwam er gelukkig alleen met kleerscheuren vanaf. In het jaar dat hij prins was brandde de prinsenwagen af. Derks: “In honderd dagen hebben we toen een nieuwe wagen gebouwd.”
Vroeger trok de optocht tot aan Garage Hompes in Budel-Dorplein. Daar kwam na de oprichting van KS De Heikuuters echter verandering in.
In 1990 en 2016 werden de optochten vanwege de barre weersomstandigheden afgelast. Wel werden ze later ingehaald. De afgelasting zorgde twee keer voor een onvergetelijk stormbal.
In de loop der jaren hebben carnavalsgroepen het stokje van de buurtschappen overgenomen. Het carnaval is tegenwoordig vooral een feest van de jeugd. De Werdt: “Vanuit groep 8 van basisschool De Wereldwijzer zijn er de laatste jaren veel nieuwe groepen bijgekomen.”
De verenigingen uit het dorp gooien overal waar ze aan de optochten deelnemen hoge ogen. “Vroeger waren dit echt groepen van Schoot, nu is het meer een Cranendonckse mix”, aldus De Werdt, die blij is met de realisatie van twee carnavalsbouwhallen in de gemeente. De Werdt: “De bouwhal in Budel is eigenlijk alweer te klein.”
De Raad van Elf van De Toeters zit ruim in de leden en telt liefst 22 steken. De vereniging had in het verleden echter ook te maken met mindere periodes. In de jaren tachtig was het voorbestaan van de vereniging zelfs in gevaar. Derks: “Ik ben in 1987 bij de vereniging gekomen nadat er huis-aan-huis een brandbrief was bezorgd. Toen waren er nog maar een man of zes, zeven over.”
De vereniging hanteert het standpunt dat iedereen prins moet kunnen worden. John Kees (prins in 2014): “Vroeger moesten mensen hiervoor flink de beurs trekken, tegenwoordig denken we daar als vereniging beter in mee.” De Werdt geeft aan dat het carnaval continue in ontwikkeling is. Hij sluit niet uit dat in de toekomst een prinses de scepter over het Toeterland zal zwaaien.

Bij de carnavalsmijlpaal (6 x 11) wordt de komende maanden uitvoerig stilgestaan, met als absolute hoogtepunt het jubileumweekend in mei. In het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 mei wordt het 66-jarig bestaan op grootse wijze gevierd in een feesttent op het Stationsplein in Budel-Schoot. Op zaterdag wordt er een Oktoberfest gehouden met Die Powerhosen. Op zondag is er frühshoppen met Berry Knapen en blaaskapel d’Einder Muzikanten. Later op de middag is er de 11e plus enne zonnig noa de maondig vur d’n optocht, met feest-dj Hardy.

Powered by Blog Grabber