Boek over Lindelse Sint-Maartenvuren

Uitgeweken Overpeltenaar Stephan Peeten schreef het boek ‘Sint-Maarten stook het vuur’. Het verhaal draait rond de traditie van de Sint-Maartensvuren in Lindel-Hoeven en is gebaseerd op de jeugdherinneringen…Boek over Lindelse Sint-Maartenvuren

16-11-2018 11:31 – Ingezonden door Redactie

Uitgeweken Overpeltenaar Stephan Peeten schreef het boek ‘Sint-Maarten stook het vuur’. Het verhaal draait rond de traditie van de Sint-Maartensvuren in Lindel-Hoeven en is gebaseerd op de jeugdherinneringen van Stephan. Het boek kost 15 euro en wordt verkocht in CC Palethe. Alle opbrengsten gaan naar vzw ’t Kietelt, die verjaardagsdozen aanbiedt aan kinderen van kansarme gezinnen.

Vandaag zijn er nog verschillende Overpeltse buurten die rond 11 november een Sint-Maartenvuur organiseren. Vroeger – en zeker in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw – was die traditie vooral in Lindel-Hoeven nog veel sterker. Een hele generatie Lindelaars heeft er in zijn of haar jonge jaren kattenkwaad uitgehaald. Stephan Peeten schreef er het boek ‘Sint-Maarten stook het vuur’ over: ‘In mijn jonge jaren geraakte ik elk jaar gefascineerd door de sfeer en de gebeurtenissen op het jaarlijkse Sint-Maartenvuur. Er gebeurde altijd wel iets speciaals.  De verhalen uit het boek zijn gefantaseerd, maar uiteraard heb ik ook inspiratie gehaald uit dingen die ik indertijd zelf heb meegemaakt.’

Wie wil ontdekken of hij of zij zichzelf herkent in het verhaal: het boek is in CC Palethe te koop aan 15 euro. De opbrengst gaat naar vzw ’t Kietelt, die verjaardagsdozen aanbiedt aan kinderen van kansarme gezinnen.

Schepen van cultuur en erfgoed Carine Van Gerven: ‘Het boek van Stephan is ongetwijfeld een ideaal cadeau voor onder de kerstboom. Het verhaal is voor Lindelaren heel herkenbaar en daarom een absolute must om te lezen. Een prachtig verhaal over een stukje Overpelts immaterieel erfgoed.’

Powered by Blog Grabber