Chazia Mourali over het einde voor beginners

Op dinsdag 13 november is Chazia Mourali op uitnodiging van Bibliotheek De Kempen en Cordaad Welzijn te gast in de bibliotheek in Valkenswaard. Zij spreekt vanaf 20.00 uur over haar boek ‘Het einde voor beginners’. Een persoonlijk en liefdevol verhaal dat zij schreef als mantelzorger voor haar moeder.Chazia Mourali over het einde voor beginners

11-11-2018 12:13 – Ingezonden door Redactie

Op dinsdag 13 november is Chazia Mourali op uitnodiging van Bibliotheek De Kempen en Cordaad Welzijn te gast in de bibliotheek in Valkenswaard. Zij spreekt vanaf 20.00 uur over haar boek ‘Het einde voor beginners’. Een persoonlijk en liefdevol verhaal dat zij schreef als mantelzorger voor haar moeder.

Wat niemand je vertelt over het moeilijkste in je leven – Chazia Mourali
Ruim 15 jaar nadat de moeder van Chazia Mourali is behandeld voor borstkanker, blijkt de ziekte te zijn uitgezaaid naar de lever: een doodvonnis.

Chazia’s plan is simpel: samen genieten zolang het kan, onvoorwaardelijk helpen zodra het moet. Al snel blijken de ziekte en behandeling meer ontwrichtend dan ze had vermoed. De chemokuren veroorzaken pijnlijkere bijwerkingen dan verwacht. Hun onderlinge verstandhouding verandert. En de intense mantelzorg heeft gevolgen voor haar eigen werk, gezinsleven en gezondheid. De artsen ontdekken ieder geheim van de uitzonderlijke tumor, maar vinden het moeilijk haar moeder als mens te helpen zich voor te bereiden op het levenseinde. Tijdens een ziekenhuisopname lopen zaken volledig uit de hand. Op het allerlaatst is er gelukkig de menselijke, troostrijke en betrokken zorg in het hospice. Er ontstaat een breekbaar intiem geluk.

Kwaliteit van leven
Het einde voor beginners is een liefdevol, ontroerend, onverwacht grappig, soms schokkend persoonlijk verhaal. En een indringend pleidooi voor integrale levensondersteuning aan ongeneeslijk zieke patiënten. Artsen zeggen dat ze de ‘kwaliteit van leven’ van patiënten belangrijk vinden. Maar weten ze precies wat dat inhoudt? Mourali maakt duidelijk hoe meer aandacht voor het algehele welzijn van patiënten, met name bij ouderen, en het betrekken van naaste familie, het lijden in de laatste levensfase kan verminderen. Meer open communicatie en oprecht meeleven kunnen de waardigheid en keuzevrijheid van patiënten vergroten. De auteur geeft daarnaast praktische adviezen aan patiënten en mantelzorgers om het leven mooi en betekenisvol af te ronden.

Aanmelden
De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Bibliotheek in Valkenswaard, de Hofnar 12. Inloop vanaf 19.45 uur. De entree is € 10 voor bibliotheekleden en € 12,50 voor niet-leden. Dit is inclusief een kop koffie of thee. Aanmelden kan in de vestiging, via (085) 7733287 of via www.bibliotheekdekempen.nl.
 

Powered by Blog Grabber