CinemaPlus: Le mar de la coiffeuse

Op donderdag 3 januari presenteert de Cultuurkring Hamont-Achel de film ‘Le mari de la coiffeuse’. Dit gaat door in dienstencentrum De Kring in de Bosstraat 7 in Hamont. De toegang is € 6 per activiteit…CinemaPlus: Le mar de la coiffeuse

02-01-2019 14:23 – Ingezonden door Redactie

Op donderdag 3 januari presenteert de Cultuurkring Hamont-Achel de film ‘Le mari de la coiffeuse’. Dit gaat door in dienstencentrum De Kring in de Bosstraat 7 in Hamont. De toegang is € 6 per activiteit (inclusief koffie/thee en eventuele toelichtingen). Met een cultuurpas heeft u gratis toegang.

“Le Mari de la Coiffeuse/De Man van de kapster” openbaart zich vanaf het begin als een charmante poëtische film.  Na de overweldigende Bergman “Fanny & Aleksander” vorige maand, een zit van 3 uur, nu een pareltje, slechts 77 minuten, uit Frankrijk-1990.  We horen de stem van een volwassen man die vertelt dat hij graag naar de kapper gaat, niet omwille van zijn kapsel, maar omdat hij als twaalfjarige verliefd werd op een mollige, heerlijk geurende kapster.  Hij weet het vanaf dan zeker: ik wil later trouwen met een kapster. We krijgen in flash-forwards al te zien dat hem dat gaat lukken. De film verandert langzaamaan van toon: van weemoedig terugblikken naar een absurd maar ernstig sprookje.  De uitverkorene kapster is Mathilde, gespeeld door Anna Galiena die hyper sensueel in beeld wordt gebracht door regisseur Patrice Leconte. Jean Rochefort, die vorig jaar overleed op 87ste, speelt gedecideerd Antoine-le mari, een van zijn beste rollen: (hij acteerde in 150 films), niet moeilijk eigenlijk.  In het echte leven was hij ook met een coiffeuse getrouwd. Je vraagt je de hele film af:” Hoe gaat dit grote liefdesgeluk aflopen?”. Dat einde is erg verrassend en wordt hier niet verraden. Intussen zit je gniffelen bij de jeugdtrauma van Antoine over zijn gebreide zwembroek, scheert Mathilde in haar trouwjurk nog even een baard af, wordt er gedanst op Arabische muziek en bij hun 10de huwelijksverjaardag een mix gedronken van spullen uit de kapsalon.   In de Kring wordt het op koffie en thee gehouden tijdens de pauze. Er is een korte inleiding voorzien met de beginsequens uit “Jeanne Dielman, 23 quai de commerce, Bruxelles”, het 193 minuten meesterwerk uit 1975 van de Joods-Belgische Chantal Akerman, een film die begeleider Gerard Habraken eerder vermelde.

Powered by Blog Grabber