Collectief renoveren loont – 300 000 euro besparingsinvesteringen

In twee Overpeltse wijken werd de voorbije jaren een project opgestart van collectie woningrenovatie. In dit project werden woningeigenaars in een wijk aangemoedigd om in groep de woningen te verbeteren op het vlak van energiezuinigheid.Collectief renoveren loont – 300 000 euro besparingsinvesteringen

07-05-2018 09:23 – Ingezonden door Redactie

In twee Overpeltse wijken werd de voorbije jaren een project opgestart van collectie woningrenovatie. In dit project werden woningeigenaars in een wijk aangemoedigd om in groep de woningen te verbeteren op het vlak van energiezuinigheid. Met de ondersteuning van de provincie Limburg, Dubolimburg en Stebo begeleidde de gemeente het gehele proces van de oproep voor deelnemers tot en met de renovatie. 12 % van de woningen in de wijken Molenheide-Dorperheide en Bolakkers werden op deze manier energiezuinig gerenoveerd.  Goed voor een investering van iets meer dan 300 000 euro en een vermindering van de CO2-uitstoot van meer dan 50 ton per jaar, zegt schepen voor duurzaamheid en energie Valerie Plessers.

Iedereen wil zijn woning wel energiezuinig maken. Maar voor vele mensen is dat niet zo simpel: er komt heel wat studie en administratie aan te pas en isolerende maatregelen kosten eerst toch nogal wat geld vooraleer ze terugverdiend kunnen worden.  Een groepsaanpak kan hiervoor een oplossing bieden. Ze maakt dat er een goede begeleiding is en dat er veel gunstiger prijzen kunnen bekomen worden. Zo wordt energiezuinig renoveren voor veel meer mensen betaalbaar.

En dat heeft alvast geloond in Overpelt. Stebo – een Limburgse vzw die met een gespecialiseerd team van adviseurs en architecten werkt aan kwaliteitsvol wonen voor iedereen – bood technisch advies en begeleiding aan bij de renovatie en verbetering van 22 woningen in de wijken Molenheide-Dorperheide en Bolakkers. Gemiddeld werden er per woning voor iets meer dan 13 500 euro aan renovatiewerken uitgevoerd.

Dit project gaf de mensen in ieder geval de mogelijkheid om op zijn minst zonder grote inspanningen het nodige professionele advies in te winnen als het gaat om energiezuinig renoveren.  Wie vervolgens energiezuinig gaat wonen, spaart heel wat geld uit. “En daarmee sla je twee vliegen in één klap,” besluit Valerie Plessers: “Het is goed voor het milieu én het is goed voor de portemonnee.”’

Powered by Blog Grabber