Cranendonck is openbaar toegankelijke AED rijker

De openbaar toegankelijke AED, met sponsorbord, heeft een plekje gekregen aan een van de buitenmuren van het hamburgerrestaurant Locomotion in Maarheeze. Hierdoor staat de teller in Cranendonck inmiddels…Cranendonck is openbaar toegankelijke AED rijker

30-11-2018 14:26 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto Jos Meusen

De openbaar toegankelijke AED, met sponsorbord, heeft een plekje gekregen aan een van de buitenmuren van het hamburgerrestaurant Locomotion in Maarheeze. Hierdoor staat de teller in Cranendonck inmiddels op 54 AED-apparaten. Daarvan zijn er ongeveer veertig dag en nacht bereikbaar. Achttien van deze apparaten zijn eigendom van Stichting AED Cranendonck. De overige AED’s zijn in het bezit van bedrijven, scholen, winkels en de gemeente Cranendonck.

Tien jaar geleden begon de stichting met een bewustwordingscampagne in de gemeente Cranendonck. Daarbij werden alle mogelijkheden aangegrepen om de nut en noodzaak van AED’s onder de aandacht van de Cranendonckse bevolking te brengen.
Inmiddels zijn verschillende apparaten aan vervanging toe. Jac Duis, voorzitter van Stichting AED Cranendonck: “We willen zelf geen nieuwe apparaten meer aanschaffen. Dit vooral vanwege de hoge kosten.” Een apparaat kost namelijk al snel enkele duizenden euro’s.

Daarom heeft de stichting haar hoop vooral op het Cranendonckse bedrijfsleven en andere sponsoren gevestigd.

In Cranendonck is de afgelopen jaren bijna een dekkend netwerk van AED’s gecreëerd. Hiervan is sprake als een reanimatie binnen 6 minuten kan starten.
Duis is blij met de nieuwe AED in Maarheeze. Duis: “Alleen in de buitengebieden van de gemeente is de dekking nog niet helemaal op orde.
Hij geeft aan dat reanimatie de kans op overleving erg vergroot. De overlevingskans na reanimatie met een schokbaar hartritme binnen 6 minuten met gebruik van een AED is 50 tot 70 procent. Duis: “Met iedere minuut dat een AED later wordt ingezet, daalt de overlevingskans met 10 procent.”

Stichting AED Cranendonck en de projectgroep AED Cranendonck hebben samen met het bedrijfsleven en de gemeente Cranendonck de handen ineengeslagen voor de nieuwe AED bij het NS-station in Maarheeze.
Duis: “Dit is het eerste apparaat in Cranendonck dat op deze manier is geplaatst. Na vijf jaar wordt ze geschonken aan de stichting.”
“De gemeente heeft hierbij een faciliterende rol. Zo helpen we onder meer bij het vinden van een geschikte locatie”, aldus wethouder Marcel Lemmen, die sprak van geslaagd burgerinitiatief.
We hebben ook een AED bij ons bedrijf, maar we vonden het een goed idee om er ook hier een te sponsoren”, zegt Joep van Gool van Stafa Group. Het bedrijf uit Maarheeze is een van de sponsoren van het nieuwe AED-apparaat.
Fred Dalhuizen van de projectgroep AED Cranendonck onderstreept de noodzaak van openbaar toegankelijke AED’s. Dalhuizen: “Veel bedrijven die een AED hebben zijn namelijk in de avonduren gesloten.” Hij laat weten dat er dit jaar nog twee apparaten worden vervangen. Voor het vervangen van AED’s benadert de projectgroep actief het Cranendonckse bedrijfsleven.

Er hangen onder meer openbaar toegankelijke automatische externe defibrillators bij de Rabobank en de buitenzijde van het gemeentehuis in Budel, gemeenschapshuis De Reinder in Budel-Schoot, Nyrstar in Budel-Dorplein, gemeenschapshuis Den Donck in Soerendonk, Cranenhoeve (Gastel) en bij Solmar Tours en Marishof in Maarheeze.
Meer info: www.aedcranendonck.nl

Door Roy de Leijer – Foto’s Jos Meusen

Powered by Blog Grabber