Cranendonckse kunstenaars brengen ode aan Budel-Schoot

Groots Schoot is een initiatief van galerie en atelier Beeldentemmers, dat wordt gerund door het kunstenaarsechtpaar Jorrit de Kort en Angeline Maas. Maas, die haar roots in Budel-Schoot heeft, maakte…Cranendonckse kunstenaars brengen ode aan Budel-Schoot

12-01-2019 10:34 – Ingezonden door Roy de Leijer

Groots Schoot is een initiatief van galerie en atelier Beeldentemmers, dat wordt gerund door het kunstenaarsechtpaar Jorrit de Kort en Angeline Maas. Maas, die haar roots in Budel-Schoot heeft, maakte eerder het kunstboek ‘La Place Dor’. Hierin staat haar huidige woonplaats Budel-Dorplein centraal. Voor dit boek portretteerde ze aan de hand van schilderijen en interviews ruim dertig (oud-)dorpsgenoten.
Maas liep al langer rond met het idee om een kunstboek over Budel-Schoot te maken. Een verzoek van De Toeters om een kunstwerk te maken ter gelegenheid van het 66-jarig jubileum van de carnavalsvereniging brachten de plannen in een stroomversnelling.

Het kunstenaarsstel wil nog niet veel kwijt over het kunstwerk. Het moet een verrassing blijven, aldus Maas, die wel al wil vertellen dat het object wordt gemaakt van afvalmaterialen uit de Cranendonckse carnavalsbouwhallen.

Deze vorm van hergebruik past ook bij de nieuwe weg die Beeldentemmers vorig jaar is ingeslagen. Daarbij richt de atelier-galerie zich vooral op upcycling. Hierbij wordt er van afval kunst gemaakt. De nieuwe koers is mede ontstaan door het nieuwe onderkomen van Beeldentemmers aan de Fabrieksstraat in Budel. Maas: “Door het nieuwe, ruime pand zijn ook ruimer en breder gaan denken.”
Beeldentemmers is ook buiten de muren van de atelier-galerie actief. Maas: “We houden ons ook bezig met maatschappelijke kunstinitiatieven, zoals een afvalbewustwordingsproject dat dit voorjaar plaatsvindt.” Hiervoor heeft Beeldentemmers de handen ineengeslagen met beeldend kunstenaar Luk Sponselee, ontwerper Dave Hakkens en Esther Fransen van Beter Budel. Samen met Cranendonckse schoolkinderen gaan zij kunst van zwerfval maken.
Maas: “Het afval dat de kinderen verzamelen wordt in een speciale shredder gestopt. Van de blokken die uit de machine komen wordt een kunstwerk gemaakt.” Het object is later dit jaar te zien bij de kunstmanifestatie Ostrale in de Duitse plaats Dresden. Onderweg van Budel naar Dresden wordt het kunstwerk steeds verder uitgebreid.
Maas: “Met deze en andere projecten willen we laten zien dat kunst niet iets is voor de elite. Vooral kleine dingen of mooie verhalen op plekken waar je het niet verwacht heeft onze aandacht.”

Dit geldt ook voor het nieuwe kunstproject Groots Schoot, stelt Maas. Voor het boek en de expositie over Budel-Schoot is het kunstenaarsstel op zoek naar bijzondere locaties, bekende of markante dorpsfiguren, of mensen die een bijzonder verhaal te vertellen hebben. Niet alleen de meest pittoreske plekjes in het dorp komen hiervoor in aanmerking.
Foto’s uit het boek worden naar verwachting dit voorjaar getoond op grote banieren in Budel-Schoot. Maas: “Dit gebeurt tijdens een belevingsroute, waarbij het hele dorp dienstdoet als galerie.” Ook willen Maas en De Kort via lessen op basisschool De Wereldwijzer in beeld brengen hoe leerlingen naar hun woonplaats kijken.

Groots Schoot wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Voor meer informatie of het aanmelden van een plek of persoon: info@beeldentemmers.nl

Powered by Blog Grabber