Cultuurkring: luisternamiddag over de Russische ziel

Op 21 februari om 14.00 uur begint in dienstencentrum De Kring aan de Bosstraat 7 te Hamont een luisternamiddag over de Russische ziel.Cultuurkring: luisternamiddag over de Russische ziel

19-02-2019 14:56 – Ingezonden door Redactie

Op 21 februari om 14.00 uur begint in dienstencentrum De Kring aan de Bosstraat 7 te Hamont een luisternamiddag over de Russische ziel. De presentatie is in handen van Rose-Marie Hendrikx, musicologe. Deze middag wordt aandacht besteed aan Anton Rubinstein en Pjotr Iljitsj Tsjajkovski.

Anton Gregorjevitsj Rubinstein (geboren 28 november 1829 in Peterhof, bij Sint-Petersburg, op 20 november 1894) was een Russisch pianist en componist.Rubinstein was als pianist een van de grootste virtuozen van de negentiende eeuw. Zijn spel was zowel impulsief als intensief en hij was de enige serieuze rivaal van Franz Liszt.  Op achtjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pianolessen van Alexander Villoing. Als componist kreeg Rubinstein zijn scholing samen met zijn broer Nikolaj]tussen 1844 en 1847 in Berlijn bij Siegfried Dehn. In 1848 vestigde hij zich in Sint-Petersburg, in die tijd de hoofdstad van Rusland. Hij legde de basis voor een professionele muziekcultuur in Rusland: hij was in 1859 de oprichter van het Russische muziekgezelschap en het Conservatorium van Sint-Petersburg. De nationaal-Russische componisten van Het Machtige Hoopjerondom Balakirev reageerden teleurgesteld. Zij zagen de bewondering van Rubinstein voor de Duitse muziektraditie als een dwaling en distantieerden zich van Rubinstein en zijn instituut.
Muzikaal waren de tegenstellingen minder uitgesproken, bijvoorbeeld Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, de bekendste en befaamde componist van het conservatorium van Rubinstein, werd beïnvloed door beide tradities. Rubinstein schreef in een romantische, westers georiënteerde stijl. Hij distantieerde zich daarmee van de leden van Het Machtige Hoopje, die een eigen Russische stijl nastreefden. De muziek van Anton Rubinstein, ondergewaardeerd gedurende een groot deel van de 20e eeuw, kwam tegen het eind van de 20e eeuw opnieuw in de belangstelling dankzij een aantal cd-opnamen.  

Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (geboren in 1840 in Sint-Petersburg – overleden in 1893) was een Russisch componist, die geldt als een van de grootste componisten in de tijd van de hoog-romantiek. Tsjajkovski was eerst ambtenaar, ging muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburgen werd toen leraar aan datzelfde conservatorium. Tegen de zomer van 1867 had hij al zijn eerste pianostukken geschreven en liet ze publiceren. Een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, bood hem in 1877 de mogelijkheid zijn leven geheel aan het componeren te wijden.
Naast zes symfonieën schreef hij onder meer symfonische gedichten, tien opera’s (waarvan hij één vernietigde), pianowerken, strijkkwartetten, liederenen vioolmuziek. Vooral het Eerste pianoconcert, het Vioolconcert, de Vierde,Vijfde en Zesde symfonie, de Ouverture 1812 en zijn balletmuziek (bijvoorbeeld Het Zwanenmeer en De Notenkraker) worden vaak uitgevoerd. Tsjajkovski slaagde erin om invloeden uit de West-Europese klassieke muziek succesvol te verbinden met de Russische muziek.

Foto                         
Pjotr Iljitsj Tsjajkovski

Powered by Blog Grabber