“De Budelse Comedie op koers in Vals Plat”

De Budelse Comedie speelde zaterdag 17 november de première van Vals Plat, geschreven door Julia Engelen, onder regie van Piet Fransen. Als het doek open gaat horen we een geluidsfragment van de finale…“De Budelse Comedie op koers in Vals Plat”

23-11-2018 14:18 – Ingezonden door Redactie – Foto Karin Bergmans

De Budelse Comedie speelde zaterdag 17 november de première van Vals Plat, geschreven door Julia Engelen, onder regie van Piet Fransen. Als het doek open gaat horen we een geluidsfragment van de finale van een wielerkoers en kijken we binnen in de huiskamer van de familie Krollemans.  Hier maken we kennis met Viviane en Maurice Krollemans, zijn broer Jos en hun dochter Eva. Als ze thuiskomen van weer een verloren koers, uit Viviane (Dorine Truijen) haar ontevredenheid over de koersen en al het werk dat die met zich mee brengen, Haar man Maurice (Jan Cox) is het daar duidelijk niet mee eens en laat dat merken ook. Zijn broer Jos (Ad Weegels), de fanatieke, maar mislukte coureur woont al 15 jaar bij hen in en weet met zijn simpel gedrag en zijn gestotter de sympathie van het publiek op te wekken. Maurice heeft ook nog een handeltje in sport- en gezondheidsartikelen, waarvoor broer Jos het proefkonijn is. Dochter Eva (Fabienne Vos) weet vaak haar favoriete nonkel Jos om haar vinger te winden en zo geld van hem los te peuteren, voor weer een schoon bloeske. Zij nodigt  Fientje een beginnend logopediste uit om Jos van zijn gestotter af te helpen. Fientje (Loes Roelofs) wordt door de familie gezien als een prostituee, wat natuurlijk weer voor verwarring en hilariteit zorgt. Buurvrouw Bea (Peggy van Rijswijk) is een beetje mannengek en probeert met Viviane een oplossing voor haar te vinden. Lacherig beramen ze moordplannen op Maurice, die toevallig meeluistert en stilaan in paniek raakt.
Demetrio Tortellini (Frans Tijsen), een louche Italiaanse zakenman, probeert via Viviane Pesokill te slijten voor de zaak van Maurice, pilletjes, die energieker maken, meer goesting geven en vrouwen weer una bellafigura. Als Viviane hem niet kan betalen, stuurt ze hem naar Maurice, die tenslotte de manager van het bedrijf is. Die ziet in hem een lid van de Italiaanse Maffia, die hem een kopje kleiner komt maken en vlucht steeds voor hem. Als Demetrio steeds ongeduldiger wordt en gaat dreigen worden ook Viviane en Jos bang voor hem en groeit de paniek.  Willy, de verslaggever van het plaatselijk blad “ut Streekske” komt voor een interview met Jos, maar raakt ook wel onder de indruk van Eva.
Als Eva bij haar nonkel niet opnieuw 20 euro kan krijgen probeert ze  Willy (Erwin Mennen) zover te krijgen dat hij wil betalen voor enkele schoon fotokes van haar. Natuurlijk kan dit niet in dit nette huis van Viviane en Maurice. Als Willy het toch probeert zijn de rapen gaar. Hij wordt zelfs gegijzeld door Maurice. Uiteindelijk loopt het toch weer goed af, er wordt niemand vermoord, de gegijzelde mag vertrekken en het dagelijkse leven hervat zich, hoewel voor sommige toch iets anders dan verwacht.

Bij de bloemen na het stuk vertelde de voorzitter dat ook de schrijfster in de zaal zat en dat ze nog even de spelers wilde zien. Dat gebeurde en zij was vol lof over het getoonde spel: lekker vlot gespeeld, compliment voor iedereen. Ook de regisseur was heel tevreden. Op de opmerking dat het finishverslag aan het begin niet geheel te verstaan was, antwoordde hij dat dat niet persé moest. Het bracht de mensen wel in een sfeer van een wielerkoers, waarmee de toon gezet werd voor het verhaal van het stuk.
Mocht u het komend weekend nog geen plannen hebben, ga dan zeker kijken naar deze voorstelling. Het kan nog op 24 en 25 november 20.00 uur of 25 november 14.00 uur matinee.

Foto Karin Bergmans

Powered by Blog Grabber