De directeur van EPSN Workforce

Aan de Fellenoord in Eindhoven staan verschillende hoge kantoorgebouwen, in de buurt van een bekend hotel. In één van de kantoorpanden is EPSN gevestigd, op de vierde verdieping. Spin in het web van dit…De directeur van EPSN Workforce

06-01-2019 14:02 – Ingezonden door Evert Meijs – Foto coll. EPSN

Aan de Fellenoord in Eindhoven staan verschillende hoge kantoorgebouwen, in de buurt van een bekend hotel. In één van de kantoorpanden is EPSN gevestigd, op de vierde verdieping. Spin in het web van dit bedrijf ‘European Professional Services Network’ is de Hamontse mevrouw Esther Heymans, want zij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de organisatie. Vier jaar geleden werd EPSN opgestart door haar vader, die als projectontwikkelaar en entrepeneus zijn internationale ervaring inzette om werknemers en werkgevers met elkaar te verbinden. Inmiddels is EPSN een spil op de Europese markt aan het worden.

Samen met een lekker bakje koffie word ik door een medewerkster naar een spreekkamer gedirigeerd, met uitzicht op de skyline van de stad, met kantoorgebouwen, airco’s, hotels en kunstcentrum CME. Op het afgesproken tijdstip komt Esther Heymans binnen. Ze heeft de echte uitstraling van een bedrijfsmanager: representatief gekleed, paperassen onder de arm en uiteraard een gsm. “We startten in ‘de Lichttoren’ met twee kleine kantoorunits. In oktober vorig jaar zijn we hier gekomen, aangezien we momenteel actief zijn in negentien Europese landen. Bijna ieder land heeft een basiskantoor voor onze medewerkers, die allemaal kleine zelfstandigen zijn. We hanteren het franchise-model, waarbij onze mensen als zzp-er klanten helpen met het aanbrengen van personeel. Wij zijn een verbinder tussen werknemers en werkgevers”.
Deze laatste categorie is voor EPSN de klant en de account-manager heeft overzicht over alle klanten die personeel zoeken. Recruiters onderhouden het contact met werknemers, die –vaak vanuit een ander land- ergens in Europa hun vakmanschap willen gaan inzetten.

Afgestemd op de individuele werknemer
Het lijkt een beetje op een standaard arbeidsbureau, waar ook bemiddeld wordt bij het zoeken van banen of het zoeken van werknemers. Maar hier is duidelijk sprake van het zoeken van een (vaak internationale)  match tussen geschoolde mensen en een bedrijf dat personeel zoekt. De wijze waarop dat gebeurt, is zo persoonlijk mogelijk. “Zodra er een vraag bij een klant ligt, gaan we die opdracht uitzetten bij onze recruiters in Europa. Meestal worden er mensen gevonden die gekwalificeerd zijn en bereid zijn om elders te gaan werken. We nemen de klanten ook mee naar de regio waar we voor hen recruiteren, bijvoorbeeld laatst Barcelona. Deze Ierse klant zocht een groot aantal ouderen verzorgers en wij stelden hem in die stad veertig tot vijftig kandidaten voor. Zodra hij de geschiktste personen heeft uitgekozen, gaat voor ons de administratieve molen verder”, aldus de Hamontse, die voor deze krant verschillende bedrijfsbrochures heeft meegebracht om thuis verder te bestuderen. Esther benadrukt dat EPSN zo veel mogelijk persoonsgericht wil werken. Door allereerst de cultuur van het betreffende land goed te leren kennen en vervolgens alles in het werk te stellen de betreffende werknemer zo goed mogelijk te begeleiden naar de nieuwe werkplek. Esther: “We werken alleen met geschoold personeel: van een geschoolde stratenmaker tot een geschoolde verpleegkundige en alles wat daar tussen zit. De ondersteuning kan bestaan uit een talencursus voor het betreffende land, de begeleiding naar de nieuwe werkgever, het in orde maken van de buitenlandse diploma’s, het helpen zoeken van woonruimte en het bieden van hulp bij contacten richting gemeente en bank. Op die manier hopen we een plaatsing op maat te realiseren”.  Uiteraard wordt binnen haar organisatie alleen Engels gesproken. Ook het personeelsblad is in het Engels, alsook de bedrijfsfolders en de advertenties. Natuurlijk wordt dit soort marketingmaterialen ook in de lokale talen aangeboden.

Kinderen mee op reis
Ben je als directeur van zo’n internationaal bedrijf niet heel vaak van huis? Esther: “De woensdag is me heilig. ’s Ochtends werk ik thuis in Hamont op kantoor -want ik ben óók directeur voor België- en ’s middags ben ik er voor onze twee kinderen van acht en tien jaar. Verder ben ik bijna elke avond thuis. Natuurlijk vlieg ik veel over Europa, maar de kinderen zijn dat gewend”.  Ze lacht als ze zegt dat ze al vloog toen de kinderen nog in haar buik zaten. Haar partner heeft op het thuisfront ook allerlei taken en tenslotte neemt ze af en toe de kinderen mee op zakenreis. Een groot verschil met de tijd dat Heymans bij de Rabobank werkte, bij de ING en nadien bij haar vader in het vastgoed. Toen hij EPSN uit zijn brein liet komen, stapte dochter Esther in de voetsporen van haar vader.
Het bureau voor arbeidsbemiddeling is inmiddels uit de eerste kinderschoenen, maar pa is af en toe nog aanwezig om zijn visie kenbaar te maken aan zijn dochter. Esther: “Ik heb een co-directeur naast me. We vullen elkaar prima aan en als buddy heeft hij vaak een frisse blik op situaties”. Op vraag wat haar wensen zijn voor de toekomst antwoordt ze te hopen nog eens een nauwere samenwerking te kunnen bewerkstelligen met de lokale overheden, bijvoorbeeld over de opvang van nieuwe werknemers, over versnelde taal- en inburgeringscursussen en het aanboren van beschikbare subsidies. “Op deze wijze kan de arbeidsbemiddeling nóg persoonlijker worden”.

Fax
Het kantoor van de CEO is vooral heel wit. Op een kast liggen allerlei magazines, waaronder het PSV-clubblad en de Quote 500. Naast de stapel staat een foto van haar kinderen. Het bureau is meestal gevuld met overzichten, tabellen, contracten en interne rapporten. “Mijn thuiskantoor is een grotere puinhoop. Daar hangt trouwens ons familiewapen aan de muur. Hier alleen een foto van de kinderen en ook op mijn muismatje staan de kids afgedrukt”.  Een enorm computerscherm staat op het bureau. “Vroeger kwam er eens per dag een fax binnen, en als je nu kijkt hoeveel e-mails je per dag krijgt, on-ge-lo-fe-lijk”. Esther is goed bezig om iedereen groei te kunnen bieden, haar personeel, de werkgevers én de nieuwe werknemers. En of het nou over medisch personeel gaat, ingenieurs, ict-ers of autospuiters, Esther Heymans staat haar mannetje!

‘De directeur van …’ is een serie artikelen van Evert Meijs, waarin de directeur van een bedrijf of instelling wordt gevraagd aan wat voor organisatie leiding wordt gegeven en welke mens áchter die manager schuilt.
Deze week staat in deel 5 centraal:
Mevrouw Esther Heymans.
Geboren: 1978 te Eindhoven.
Hoofdzakelijk opgegroeid in Hamont.
Woonachtig in Hamont.
Sedert 2014 directeur (Chief Executive Officer) van EPSN Workforce,
Operationeel hoofdkantoor in Eindhoven met vestigingen in vele landen,
waaronder de Belgische vestiging aan de Lozenweg te Hamont.
Aantal personeelsleden in Eindhoven: 10, over Europa: 70.

Powered by Blog Grabber