De directeur van multifunctioneel centrum De Borgh

“Ze noemen me meestal geen directeur hoor, maar beheerder. En heel soms bedrijfsleider. Slechts ’n enkeling zegt directeur”.  De eindverantwoordelijke met de dagelijkse leiding is Bart Meeuwissen. Onder…De directeur van multifunctioneel centrum De Borgh

30-12-2018 14:35 – Ingezonden door Evert Meijs- Foto Evert Meijs

“Ze noemen me meestal geen directeur hoor, maar beheerder. En heel soms bedrijfsleider. Slechts ’n enkeling zegt directeur”.  De eindverantwoordelijke met de dagelijkse leiding is Bart Meeuwissen. Onder het genot van een kopje koffie vertelt hij dat de titel van directeur wat te hoog gegrepen is. Maar gaandeweg het gesprek over de gebouwen van De Borgh, de inkoop, het  personeel, de budgetten, alle coördinatie en de dagelijkse verantwoordelijkheid blijkt toch wel dat de titel van beheerder aan de magere kant is. Op zijn kantoor wordt duidelijk dat Bart en De Borgh één is.

Lang geleden was Meeuwissen al erg actief bij de Katholiek Plattelands Jongeren KPJ. In het oorspronkelijke parochiehuis werd vergaderd en vonden veel activiteiten van de vereniging plaats. “Achter de kerk stond het Boerenbondgebouw met een kaliloods. De KPJ mocht er een eigen lokaal gaan inrichten, mét een bar. Ik had als bloemist al wat papieren en op verzoek van de club haalde ik nog wat diploma’s bij en kreeg de bar op mijn naam. Tegelijkertijd kwam ik ook áchter de bar te staan”. Korte tijd later kwam de penningmeester van De Borgh naar hem toe met de vraag of hij wilde invallen in het parochiehuis, vanwege ziekte. “In overleg met mijn toenmalige baas Kusters mocht ik dagelijks ’n uur eerder vertrekken om daar vooruit te helpen. Ik heb dat driekwart jaar gedaan en toen kwam er een vacature. Ik solliciteerde, en ook al vond Kusters het niet fijn, ik werd aangenomen als assistent-beheerder”. Zo rolde Bart Meeuwissen binnen bij de ‘Stichting Gemeenschapshuis Budel’. Het was 1981. Enkele jaren nadien kwam er een grote verbouwing en waren meer beheerders nodig. “We waren zelfs korte tijd met drieën”.

Blij maken met een frikandel en een ijsje
In 1990 werd Bart hoofdbeheerder, nadat hij die functie van Harrie Neijssen volledig had overgenomen. Vanaf dat moment werd hij eindverantwoordelijk voor alle zaken die in het gemeenschapshuis spelen. “Tegenwoordig ben ik dan ook meer op het kantoor te vinden dan achter de bar of in de zalen.  Zeker nu er een enorme verbouwing gaande is, vergt dat veel overleg. Zojuist heb ik nog even overleg gehad met de uitvoerder. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Het contact met de werkmensen probeer ik zo goed mogelijk te houden. Af en toe een extra frikandel in de pan of bij warm weer ’n ijsje. We moeten het tóch sámen zien te doen, nietwaar?” Op het kantoor van de beheerder is duidelijk te zien dat er volop gebouwd wordt. Een groene helm en speciale schoenen, voor als Bart de bouw op gaat. Een bergje sleutels van de oude sloten ligt er, stapels ordners, enkele computerschermen en een printer. “Hier zie je aan de muur de planning van de bouw en op de grond staat printerinkt. Daar allerlei dozen. Ja, weet je, iedereen mikt de spullen ook maar hier neer. Gelukkig weet ik alles te liggen”.  Hij lacht. Enkele lijstjes op het bureau bevatten foto’s van de kinderen en kleinkinderen. Op de vraag of er ook een foto van zijn vrouw bij staat, moet hij ontkennend antwoorden. Snel pakt hij zijn i-phone en vindt alsnog een plaatje van zijn wederhelft. “Zij werkt óók hier en houdt vooral het sociale aspect in de hand. Op tijd een kaartje of een bloemetje ergens naar toe sturen. Ze is m’n steun en toeverlaat”. Op de grond staat een schilderstuk van de Heilige Aloysius. “Afkomstig van de lagere school, die hier vroeger stond”.

Aankoop van nieuwe bedrijfskleding
Over de toekomst van De Borgh is de gastheer laaiend enthousiast. In ijltempo spreekt hij over de nieuwe theaterzaal, de biljartzaal, de tafeltenniszaal, het theatercafé en de pop-oefenruimte, die als een geluiddichte bunker deel uitmaakt van het complex. “Het wordt nóg meer een gebouw voor iedereen. De verenigingen die nu tijdelijk elders een onderkomen hebben, komen bijna allemaal weer terug naar hier. We zullen blij zijn als we de splinternieuwe zaal in gebruik mogen gaan nemen. Daar zijn we trots op. Het moet nog zóver komen dat er geen inwoners meer zijn die nog nooit in De Borgh zijn geweest, al is het maar voor een sport, een cursus, een repetitie, een uitvaartdienst of noem maar op! “ Op de vraag waar de naam De Borgh vandaan komt, zegt Bart Meeuwissen dat hem verteld is dat hier vroeger een burcht lag, en dat men vindt dat bezoekers zich hier geborgen moeten voelen. Daaruit ontstond de naam De Borgh. Vanwege de totale verandering van het uiterlijk van het complex, moet ook nieuwe bedrijfskleding voor het personeel worden aangeschaft, met een nieuw logo. De directeur / beheerder / bedrijfsleider kijkt al uit naar de officiële heropening, die gepland staat voor 2020. Hij heeft het allemaal goed voor mekaar en is goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld van de accommodaties in de gemeente Cranendonck. Dat kan ook niet anders, met de laatste editie van HAC-Weekblad op zijn werktafel…

In het kort…
‘De directeur van …’ is een serie artikelen van Evert Meijs, waarin de directeur van een bedrijf of instelling wordt gevraagd aan wat voor organisatie leiding wordt gegeven en welke mens áchter die manager schuilt.
Deze week staat in deel 4 centraal:
de heer Bart Meeuwissen.
Geboren: 1959 te Budel.
Opgegroeid in Budel
Woonachtig in Budel.
Sedert 1990/1991 directeur / beheerder van multicultureel centrum De Borgh.
Gevestigd te Budel-Centrum.
Aantal personeelsleden: de bedrijfsleider, 6 oproepkrachten en 8 vrijwilligers

Powered by Blog Grabber