De Lilse Meulen

In het kader van de Vlaamse Molendag lieten de meeste vrijwillige molenaars op zondag 29 april in geheel Vlaanderen hun molens draaien en malen. Zo ook de Molen van Sint-Huibrechts-Lille. Ieder die dat wilde kon zomaar binnenlopen in de molen en kreeg er deskundige uitleg over de historie en de werking…De Lilse Meulen

06-05-2018 09:18 – Ingezonden door Redactie

In het kader van de Vlaamse Molendag lieten de meeste vrijwillige molenaars op zondag 29 april in geheel Vlaanderen hun molens draaien en malen. Zo ook de Molen van Sint-Huibrechts-Lille. Ieder die dat wilde kon zomaar binnenlopen in de molen en kreeg er deskundige uitleg over de historie en de werking van de molen. HAC weekblad bracht een bezoekje en kreeg een uitgebreide rondleiding inclusief maaldemonstratie door Jef Brouwers (78) ooit zelf eigenaar van deze molen. De tweede vrijwilliger die de bezoekers een rondleiding gaf was Ludo Hurkmans. De molen is een blikvanger van Lille en is dan ook een beschermd monument sinds 1980. Jef kocht de molen in 1960 voor 310.000 Belgische frank van de coöperatie waar zijn vader aandeelhouder van was. In 1969 brak een wiek en mede door de veranderingen in veevoederproductie was Jef gestopt al enkele jaren gestopt met het malen. Jef Brouwers: “In de jaren 1965 tot 1970 zijn de boeren in deze streek hoofdzakelijk overgegaan van de teelt van granen naar maïs en werd het malen steeds minder. Waar ik in 1960 nog zo’n goeie 600 ton per jaar kon malen was dat op den duur gezakt naar nog maar 60 tot 80 ton”. De gemeente Neerpelt heeft de molen in 1997 aangekocht en opnieuw maalvaardig laten maken. De Lilse Meulen werd gebouwd in 1820 langs het kanaal Bocholt-Herentals maar moest in 1908 afgebroken worden door de aankomende verbreding van het kanaal. Het materiaal van de oude molen werd hergebruikt voor de bouw van een nieuwe molen in de toenmalige Molenstraat, nu Windmolenstraat. Uiteindelijk was de afbraak niet nodig geweest want het kanaal werd aan de andere kant verbreed.
Jef Brouwers: “Op de plaats waar de molen ooit stond is in 2008 de fundering blootgelegd en de site netjes opgeknapt.” Uiteindelijk is Jef nu opnieuw mulder maar dan samen met een aantal vrijwilligers. Het is verbazingwekkend te zien hoe snel hij de smalle en steile trappen van de molen beklimt en afdaalt. Met de kennis die hij zeer enthousiast overbrengt, hij kent de molen als zijn broekzak, is het een plezier om erachter te komen hoe zo’n molen nu eigenlijk werkt. In hart en nieren is Jef nog steeds een mulder. Hij woont immers nog naast de molen. Tijdens de opleiding tot vrijwillig molenaar worden hier in de Lilse Meulen vaak stages gevolgd en examens afgelegd. afgelegd. De molen is elke tweede zaterdag en elke vierde zondag van de maand open vanaf april tot en met oktober tussen 13.00 en 17.00 u. Contact: Jef Brouwers 011-642255 of Ludo Hurkmans 011-648847 ludo.hurkmans@hotmail.com.

Powered by Blog Grabber