Domein De Bever feestelijk heropend

Afgelopen zondag is, onder grote belangstelling, Domein De Bever officieel heropend. Niet enkel werd de vijver hersteld, ook werd er een beleving- en ontdekkingspad aangelegd. Reden voor de natuurherstelwerken…Domein De Bever feestelijk heropend

10-12-2018 15:56 – Ingezonden door Redactie – Foto Gerard Coenen

Afgelopen zondag is, onder grote belangstelling, Domein De Bever officieel heropend. Niet enkel werd de vijver hersteld, ook werd er een beleving- en ontdekkingspad aangelegd. Reden voor de natuurherstelwerken was het parelvederkruid dat woekerde in de vijver en een bedreiging vormde voor andere fauna en flora. Schepen van Milieu Guy Joosten volgde het volledige traject op de voet.

“Ik ben bijzonder trots op dit project,” vertelt Joosten. “Zoals de meesten wel weten ligt natuur me erg nauw aan het hart. We hebben heel wat ingewonnen op natuurwaarde door dit project. Het parelvederkruid werd aangepakt waardoor nu andere beschermde diersoorten zoals onder andere de heikikker er ook een toekomst kunnen krijgen. En om ervoor te zorgen dat dit probleem zich in de toekomst niet herhaald, wordt er een intensief nazorgproject opgestart. Iedere drie maanden is er een visuele controle en indien nodig wordt deze woekerende exoot manueel uitgetrokken. Het is erg belangrijk dat we nu de vinger aan de pols houden!” De werkzaamheden gingen in januari van start. Het project is tot stand gekomen door veel samenwerkende handen. “Een dergelijke samenwerking is vrij uniek en ik kan de aanpak van de stad Hamont-Achel dan ook alleen maar toejuichen,” aldus Koen Thijs, regiobeheerder bij Agentschap voor Natuur en Bos. “Bovendien is er veel inspraak geweest met de inwoners. Zij werden correct en uitgebreid geïnformeerd en werden zelfs betrokken bij de naamkeuze voor het belevingspad.” Ook burgemeester Theo Schuurmans is tevreden over het resultaat. “De Bever is een echte parel van onze stad, en hopelijk zullen veel mensen uit de omgeving en ver daarbuiten dit stukje natuur komen ontdekken.”

Het Beverpad
Tijdens de opening werd dan ook meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de nieuwe naam voor het beleving- en ontdekkingspad bekend te maken, namelijk ‘Het Beverpad’. Op dit pad, van maar liefst 2 kilometer lang, zijn allerhande educatieve- en speelelementen geplaatst zoals een trekpondje. “Zo wordt een wandeling aan De Bever een nog bijzondere ervaring,” aldus Schepen Joosten.

Powered by Blog Grabber