Drukjacht op everzwijnen

Op maandagvoormiddag werd op de Grote Heide een stille drukjacht georganiseerd om de everzwijnenpopulatie onder controle te krijgen.Drukjacht op everzwijnen

01-03-2019 13:43 – Ingezonden door Redactie

p maandagvoormiddag werd op de Grote Heide een stille drukjacht georganiseerd om de everzwijnenpopulatie onder controle te krijgen. Een evenwichtige populatie is noodzakelijk om schade aan natuur en landbouw te vermijden.

Risico’s voor mens en natuur
Everzwijnen hebben geen natuurlijke vijanden. Een te grote populatie everzwijnen houdt risico’s in voor natuur en mens. Everzwijnen kunnen schade toebrengen aan waardevolle natuurelementen (zoals bijvoorbeeld de roerdomp) en landbouwgewassen vernielen. Ze kunnen ook een gevaar voor de mobiliteit betekenen en in uitzonderlijke gevallen ook voor de wandelaar of fietser.

Stille drukjacht
Om de populatie opnieuw op een aanvaardbaar niveau te brengen, organiseerden het gemeentebestuur, de provincie Limburg, Natuurpunt en Agentschap Natuur en Bos op maandag 25 februari een stille drukjacht. Bij de stille drukjacht werd het wild voorzichtig in beweging gebracht door 30 vrijwilligers, zogenaamde ‘trakkers’, die door het gebied wandelen. De dieren worden niet opgejaagd of opgedreven en blijven daardoor in het gebied zelf. Eén everzwijn werd bij de actie gedood.

Inzetten op preventie
Een evaluatie achteraf zal duidelijk maken of deze aanpak tot goede resultaten leidt. Tegelijk zullen de verschillende partners samen onderzoeken hoe ze kunnen inzetten op preventieve maatregelen om schade te voorkomen.

Sven Hardies fileert het dagelijkse leven
PELT – De naam Sven Hardies doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar daar is zondagavond voor een stukje verandering in gekomen in Pelt. In Bar DeLuux bracht comedian Sven Hardies een voorstelling waarin rake observaties over relaties, samengestelde gezinnen, tv-programma’s, verkeersagressie, … elkaar afwisselden.
Dit optreden was opgebouwd met materiaal uit zijn avondvullende show ‘Gedomesticeerd’, die hij in 2017 losliet op het grote publiek. Na een 10-tal jaar vaste waarde te zijn in het Vlaamse comedy-circuit heeft hij met die eerste show de lat direct zeer hoog gelegd. En dat kon het publiek alleen maar beamen. Wil je Sven Hardies eens aan het werk zien, surf dan naar hahahardies.be voor de speeldata.

Powered by Blog Grabber