Duidelijker alcoholbeleid jeugdfuiven Overpelt

De Overpeltse jeugdverenigingen dringen via de Jeugdraad aan op een duidelijker alcoholbeleid. De Overpeltse Jeugdraad koopt daarom twee soorten polsbandjes aan die kunnen worden gebruikt op jeugdfuiven….Duidelijker alcoholbeleid jeugdfuiven Overpelt

22-04-2018 09:56 – Ingezonden door Redactie

De Overpeltse jeugdverenigingen dringen via de Jeugdraad aan op een duidelijker alcoholbeleid. De Overpeltse Jeugdraad koopt daarom twee soorten polsbandjes aan die kunnen worden gebruikt op jeugdfuiven. Op die manier kunnen jongeren zich identificeren bij de aankoop van (sterke) drank tijdens een fuif. Heb je geen bandje, dan ben je geen zestien jaar en kan je dus ook geen alcohol aankopen. Schepen van jeugd Ann Van Dorpe stelt het nieuwe systeem voor.

Fuiven moet mogelijk blijven in Overpelt. Het gemeentebestuur werkt daarom al verschillende jaren samen met de Overpeltse fuiforganisatoren aan een positief fuifklimaat voor iedereen. Schepen van jeugd Ann Van Dorpe:’We werken binnen de politiezone HANO al verschillende jaren met een fuifdraaiboek, met daarin concrete afspraken met de fuiforganisatoren. Daarnaast hebben alle jeugdverenigingen twee jaar terug het “Feest Wijzer’-charter ondertekend, waarin ze zich engageren te werken rond gezond en veilig uitgaan. Zo nemen ze concrete maatregelen rond overmatig drankgebruik bij jongeren, samen uit samen thuis en bescherming tegen gehoorschade.’ Om de Overpeltse fuiforganisatoren te ondersteunen bij de toepassing van het charter, voorziet het gemeentebestuur verschillende maatregelen, zoals gratis oordopjes, hulp bij sensibilisatie en een gratis geluidsmeter om eventuele geluidsoverlast tegen te gaan.

Via de Jeugdraad waren de Overpeltse jeugdverenigingen al langer bezig om een duidelijk alcoholbeleid uit te werken en dus nog een stapje verder te gaan dan het huidige systeem. Een incident in Torhout vorige maand, waarbij een 13-jarig meisje na een fuif in het ziekenhuis belandde met 2,8 promille in het bloed, laat meer dan ooit zien dat een duidelijk beleid rond alcohol op fuiven meer dan nodig is. Schepen van Jeugd Ann Van Dorpe: “De Jeugdraad gaat op eigen initiatief en met volledige steun van de gemeente twee verschillende soorten polsbandjes aankopen die op fuiven kunnen worden gebruikt. De ene kleur is voor de 16-plussers, de tweede voor 18-plussers. Heb je geen bandje, dan ben je geen zestien jaar en kan je uiteraard ook geen alcohol aankopen.’ Het systeem wordt deze maand al toegepast op de eerste jeugdfuiven van het seizoen in Overpelt.

Powered by Blog Grabber