Excursie boswerkzaamheden Kempen

Staatsbosbeheer start in januari 2019 met  houtoogst in de Kempen. De werkzaamheden vinden met name in het westelijke gedeelte van de boswachterij plaats, in het dal van de Goorloop. Het zagen vindt plaats…Excursie boswerkzaamheden Kempen

03-12-2018 20:52 – Ingezonden door Redactie

Staatsbosbeheer start in januari 2019 met  houtoogst in de Kempen. De werkzaamheden vinden met name in het westelijke gedeelte van de boswachterij plaats, in het dal van de Goorloop. Het zagen vindt plaats met oogstmachines en neemt een aantal weken in beslag.
Zaterdag 8 december geeft Staatsbosbeheer uitleg over deze werkzaamheden. Om 10 uur start bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan De Pals te Bladel een wandeling voor publiek. Onder leiding van de boswachters wordt het bos bezocht waar de werkzaamheden plaatsvinden. Er wordt uitleg gegeven over duurzaam bosbeheer en het werk van Staatsbosbeheer. Aanmelden voor de publiekswandeling is niet nodig. De wandeling duurt tot 11.30 uur. U bent van harte welkom, ook met de hond mits deze is aangelijnd.

Duurzaam bosbeheer
In de Kempen wordt ‘gedund’ in een deel van het bos. Bij dunning worden er bomen weggehaald om  andere bomen meer ruimte te geven om verder te groeien. Naaldbomen maken plaats voor loofbomen. Ook ontstaat hierdoor ruimte voor de zeldzame gladde slang die in de Kempen voorkomt. Voor kwaliteitshout treffen wij regelmatig maatregelen in het bos. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken van te zagen. Daardoor kunnen ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Wandel, fiets en ruiterpaden tijdelijk minder goed begaanbaar of omgeleid
Het bos wordt van te voren zorgvuldig door boswachters geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes volgens de regels van Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Ook tijdens de houtoogst wordt hierop gelet. De bospaden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn door beschadiging door houtoogstmachines en vrachtwagens. Deze paden worden na de houtoogst zo snel mogelijk hersteld. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met bordjes zodat bezoekers niet verrast worden door de machines. Daarnaast is het voor de veiligheid van de geïnteresseerde bezoeker van belang om niet te dicht bij de werkzaamheden te komen. Met bordjes en linten zijn de plekken waar gewerkt wordt gemarkeerd. Op een enkele plek wordt een route tijdelijk omgeleid. De fietspaden blijven volledig opengesteld voor publiek.

Werkzaamheden
Staatsbosbeheer is jaarrond aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van de dieren, tot de houtoogst zelf met machines. Er wordt steeds zorgvuldig afgewogen welke bomen geoogst worden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen.

Powered by Blog Grabber