Fazenda da Esperança neemt intrek in Achelse Kluis

Vanaf dit najaar heeft de Sint Benedictusabdij in Achel, in de volksmond beter bekend als de Achelse Kluis, nieuwe bewoners. Onlangs heeft de van oorsprong Braziliaanse leefgemeenschap Fazenda da Esperança…Fazenda da Esperança neemt intrek in Achelse Kluis

26-11-2018 13:12 – Ingezonden door Redactie – Foto NDB Creative Studio

Door minimaal een jaar als een soort kloosterling te leven, worden de leden van deze katholieke leefgemeenschap, die uit ex-verslaafden bestaat, voorbereid op een nieuw bestaan buiten de abdijmuren.
Fazenda da Esperança (boerderij van de hoop) is in Brazilië ontstaan. Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 140 vestigingen. De Fazenda bij de Achelse Kluis is de eerste in de Benelux. Eerder werden er al vestigingen gestart in Duitsland en Polen. In Achel gaat het om een gemeenschap met mannen, maar er zijn ook Fazenda’s voor vrouwen.
Onder meer ex-verslaafden van drank, drugs, gokken, seks of gamen keren er terug naar de basis en bereiden zich op die manier voor op een terugkeer in de maatschappij. Dat doen ze door een sober leven te leiden, zonder gsm, internet en televisie. Ook is gedurende de eerste drie maanden geen bezoek toegestaan.
Vanaf volgende maand nemen de eerste van ongeveer twintig ex-verslaafden hun intrek in het kloostergedeelte van de Achelse abdij. Hun komst wordt momenteel voorbereid door de Belg Jan Cosemans en de Duitser Benny Stellmacher.
Stellmacher (28) kampte met een gok- en koopverslaving. Stellmacher: “Ik had de pech dat ik de eerste keer meteen een flink bedrag won.” Een leven zonder tv, internet, gsm én sigaretten leek hem aanvankelijk niets. Uiteindelijk koos hij toch voor de Fazenda. “Het leven op straat kende ik namelijk al. Ik dacht: ik probeer het een week”, vertelt Stellmacher. Uiteindelijk maakte hij het jaar vol. Zijn verblijf ging echter gepaard met de nodige crisis. Stellmacher: “De laatste had ik een week voordat mijn jaar er op zat.” Toch koos de Duitser voor een langer verblijf. “Daarna ben ik gaan werken in een verpleeghuis. De Fazenda bleef echter trekken. Iedere veertien dagen keerde ik terug. Vervolgens kreeg ik de uitnodiging om op missie naar België te gaan.”
Cosemans (45) werkte 17 jaar als goudsmid in Antwerpen. Hij kampte jarenlang met een zware alcoholverslaving. Ook gebruikte hij regelmatig drugs. “Op een gegeven moment kwam het besef dat ik 180 graden moest draaien, anders zou ik sterven”, vertelt Cosemans, die het aanspreekpunt van de Fazenda in Achel is.
Cosemans, geboren in het Belgisch-Limburgse Tongeren, volgde een professioneel afkicktraject. “Toen ik daarna een terugval kreeg, heb ik het besluit genomen om naar een Fazenda bij Berlijn te gaan. Daardoor was ik weg uit mijn vertrouwde leefomgeving, met alle aanwezige verlokkingen.”
Hij spreekt overigens liever niet van ex-verslaafden. Cosemans: “We noemen onze bewoners recuperanten, hetgeen is afgeleid van het woord recuperatie.”
De Fazenda is er voor mensen die verandering in hun leven willen, aldus Cosemans: “Ze moeten een verklaring kunnen overhandigen waarin staat dat ze ‘ontgift’ zijn. Ook moeten ze een brief schrijven waarin ze hun levensloop uit de doeken doen. Het belangrijkste is echter dat ze openstaan voor een nieuwe invulling van hun leven. Daarbij kunnen ze gebruik maken van het geloof, maar dat hoeft niet. We proberen een tweede familie te vormen en mensen een tweede kans te geven. Maar als bewoners zich niet aan de regels houden, dan worden ze weggestuurd.”

Gedurende de dag wordt er onder meer gebeden, in de tuin gewerkt en eten gekookt. Cosemans: “Het is niet zo dat onze recuperanten worden opgesloten. Dit is een van de twee ommuurde Fazanda’s, maar dat komt door de oorsprong van het complex. Iedereen verblijft hier vrijwillig. Ze kunnen zo naar buiten.”
Een verblijf duurt minstens een jaar. Daarna gaan de recuperanten op vakantie, voordat ze de knoop doorhakken om wel of niet langer te blijven. Ofwel pakken ze daarna buiten hun leven op, of wordt er gekozen voor een extra jaar in een Fazenda. Cosemans: “Ik zelf heb na mijn eerste jaar voor een langer verblijf gekozen. Ik was nog niet klaar voor een terugkeer in de maatschappij. Als je 20 jaar gedronken hebt, dan is 1 jaar nog maar het begin.” Inmiddels heeft hij een helder doel voor ogen. Cosemans: “Ik wil mijn eigen ervaringen delen en inzetten voor anderen.”
Ieder zondag vanaf 15.00 uur organiseert de Fazenda een geloofscafé. Mensen kunnen dan kennis komen maken. Aansluitend is er vanaf 17.00 uur een mis.

Powered by Blog Grabber