Gastgezinnen voor Europese Jeugdsportdagen gezocht

De gemeente Cranendonck is dit jaar van 1 tot en met 3 juni voor de elfde keer het decor van de Europese Jeugdsportdagen. Dit betekent dat zo’n 250 sporters en coaches uit verschillende landen drie dagen…Gastgezinnen voor Europese Jeugdsportdagen gezocht

28-04-2018 18:30 – Ingezonden door Roy de Leijer

De gemeente Cranendonck is dit jaar van 1 tot en met 3 juni voor de elfde keer het decor van de Europese Jeugdsportdagen. Dit betekent dat zo’n 250 sporters en coaches uit verschillende landen drie dagen lang in de gemeente neerstrijken. Om hen allemaal van onderdak te kunnen voorzien is het lokale organisatiecomité dringend op zoek naar Cranendonckse gastgezinnen.

Tijdens de Europese Jeugdsportdagen, die voor de 51e keer worden gehouden, wordt er gestreden in vijf takken van sport tussen vijf gemeenten uit vijf verschillende landen. Jaarlijks komen jongeren tussen de 12 en 16 jaar uit de gemeente Cranendonck in actie tegen leeftijdsgenootjes uit Differdange (Luxemburg), Bitburg (Duitsland), Blankenberge (België) en Rethel (Frankrijk). De sporten die centraal staan zijn: volleybal, atletiek, voetbal, zwemmen en basketbal. Vorig jaar werden de Europese Jeugdsportdagen in Differdange gehouden.

Voor het Cranendonckse comitédatde Europese Jeugdsportdagen organiseert, ligt de uitdaging niet zozeer op het sportieve vlak, maar eerder in het onderbrengen van alle sporters,coachesen begeleiders. Dat is telkens een hele klus, weet medeorganisator Lieke Das. Ze geeft aan dat nieuwe gastgezinnen meer dan welkom zijn: “Op dit moment hebben we voor zo’n 50 tot 60 jongeren onderdak gevonden.” Dat betekent dat er de komende weken nog flink wat werk moet worden verzet. Das: “Aanstaande maandag houden wij een belronde waarbij we alle voormalige gastgezinnen vragen of ze zich opnieuw willen opgeven. Daarnaast wordt er gewerkt aan noodplan.”

Net als vijf jaar geleden stellen Ad en Daniëlle van Knippenberg uit het Budel hun huis beschikbaar voor het onderbrengen van buitenlandse jongeren. “Ik vind het niet meer dan normaal, ook de andere plaatsen zorgen voor onderdak. Een beetje gastvrijheid hoort erbij. Het is bovendien een leuke traditie. Het is ook altijd geweldig om zelf als ouder mee naar het buitenland te gaan”, vertelt Ad van Knippenberg.

Het hoeft geen driesterren accommodatie te zijn waarin de jongeren worden ondergebracht, legt Das uit: “Een paar luchtbedden zijn vaak al voldoende. Ook zijn er gastgezinnen die een tent opzetten.”
Van Knippenberg vult aan. “Veel werk brengt het voor de gastgezinnen niet met zich mee. De jongeren en hun begeleiding slapen hier twee nachten.” Ze komen op vrijdagmiddag aan en op zondagochtend worden de koffers alweer gepakt. “De rest van de tijd zijn ze aan het sporten. En op zaterdag is er een feestavond”, verteltde vader van vier sportieve meiden, waarvan de jongste dochter dit jaarals volleybalsterdeelneemt aan de Europese Jeugdsportdagen.

Meer informatie over het takenpakket van de gastouders kan worden gevonden op de nieuwe website www.jeugsportdagen.nl. Cranendonckse gezinnen kunnen zich via het inschrijfformulier op de website opgeven als gastgezin. De sporters slapen altijd minimaal met twee personen in één gastgezin, maar meer mag ook. Das: “Zo was er de vorige keer een gezin dat een compleet team heeft ondergebracht. Voor ons als organisatie was dat natuurlijk heel fijn.” Gastgezinnen kunnen via het inschrijfformulier ook verschillende voorkeuren aangegeven, zoals de taal die de jongeren spreken of de sport waaraan wordt deelgenomen.

Powered by Blog Grabber