Grandioos filmfeest: 10 jaar CinemaPlus

Op donderdag 6 december organiseert de Cultuurkring Hamont-Achel een grandioos filmfeest ter gelegenheid van 10 jaar CinemaPlus. Voor dit jubileum werd gekozen voor ‘Fanny & Alexander’, het autobiografisch…Grandioos filmfeest: 10 jaar CinemaPlus

04-12-2018 13:12 – Ingezonden door Redactie

Op donderdag 6 december organiseert de Cultuurkring Hamont-Achel een grandioos filmfeest ter gelegenheid van 10 jaar CinemaPlus. Voor dit jubileum werd gekozen voor ‘Fanny & Alexander’, het autobiografisch meesterwerk van Ingmar Bergman, de 100 jaar geleden geboren Zweed van wie eerder “Herfstsonate” en “Kreten & Gefluister” werden vertoond.  De toegang is € 6 per activiteit van de Cultuurkring (inclusief koffie/thee en eventuele toelichtingen). Met een cultuurpas heeft u gratis toegang.

Bij de dood van Bergmans in 2007 werd dit “testament” gerestaureerd in de oorspronkelijke versie.  Het pracht resultaat is nu op het groot Walburg-scherm te zien; dus niet de verminkte, ingekorte TV-versies die wereldwijd tot op heden circuleren.  Het wordt een heerlijke zit van 180 minuten(3 uur). Omwille van die lange duur is er geen inleiding, start stipt om 14u. Een korte drank/versnapering pauze blijft wel behouden, zodat iets na 17.00 uur deze lustrum-vertoning kan eindigen. Begeleider Gerard Habraken stelt een begeleidende paper samen waarin enkele aspecten worden verduidelijkt.  

Het verhaal van dit voldragen meesterwerk: op een hartverwarmend kerstfeest van de familie Ekdahl maken we kennis met Oscar, theaterdirecteur, en zijn vrouw de actrice Emilie.  Hun kinderen Fanny en Alexander kijken en luisteren naar de kleurrijke ooms en tantes. Als Oscar overlijdt komt aan het geluk abrupt een einde. Moeder Emilie hertrouwt met dominee Vergerus.  Dat blijkt een kille fanaticus voor wie liefde en warmte tussen mensen zonde en leugen is. Alexander en Fanny zullen met behulp van magische trucjes trachten te ontsnappen. De lijst van prijzen: Oscars, Césars, Golden Globes, Beste Buitenlandse film, is bijna eindeloos.  Dat de film ook past in het cinemaplus-jaarthema “simpele cinema” is waar voor het grootste gedeelte. Maar natuurlijk komt – vooral in het tweede gedeelte – ook Bergmans worsteling met God en het hiernamaals aan bod.  Zoals hijzelf zegt is de jongen Alexander gebaseerd op zijn eigen levenservaringen.   

Powered by Blog Grabber