Grevenbroeker Echo’s nummer 105 verschenen

Tien artikelen inclusief voorwoord, dat is de inhoud van het zojuist verschenen winternummer 2018. De nestor van de auteurs Harry Van de Broek opent met de eigenaars en bewoners van ‘De Kiekoet’ vanaf…Grevenbroeker Echo’s nummer 105 verschenen

29-12-2018 23:34 – Ingezonden door Redactie

Tien artikelen inclusief voorwoord, dat is de inhoud van het zojuist verschenen winternummer 2018. De nestor van de auteurs Harry Van de Broek opent met de eigenaars en bewoners van ‘De Kiekoet’ vanaf 1820. En traditioneel sluit hij zijn artikel af met een reeks anecdotes. Nestor twee in ouderdom Leo Noten haalt een heleboel herinneringen op aan de kleuterschool in Hamont 1933-1934, toen ook bewaarschool of kakschool genoemd. Zondag 11 september 1927: de grootste stoet ooit in Achel? Luk Van de Sijpe heeft alle beschikbare gegevens verzameld in een artikel over het zilveren jubileum van burgemeester Cornet de Peissant. De stationsomgeving in Hamont was vroeger een handelsplaats, van linnenfabriek tot GB-partner. Onder deze titel kunt u vernemen welke andere handelszaken er ook gevestigd waren. Mathieu Schuurmans is weer ver in de historie gedoken en informeert ons over een aflossing van een honderdjarige hypotheek, staande op de Laukens panden in 1603. Hamont-Achel is prominent aanwezig met erfgoedstukken op de prestigieuze tentoonstelling: 1000 jaar graafschap Loon in Alde Biezen. Afbeeldingen zijn met tekst weergegeven. Ook kinderprentjes behoren tot de collectie die het Documentatiecentrum Dr. Bussels verzamelt. 21 Kleurprentjes met een religieuze inspiratie zijn afgebeeld.
Pater Amandus Bussels van de Achelse Kluis deed een merkwaardige suggestie over de nieuwe parochie, die in 1949 in het gehucht Achel-Statie zou worden opgericht. De Kruisheren kozen begrijpelijk voor een eigen patrones en een toenaam.
Het nummer sluit af met een reeks ‘Goed om te weten’. Bij de foto: De Kiekoet naar een olieverfschilderij van Jac Diricx, 1943. Eindejaar is ook weer de periode om zich te (her)abonneren op het kwartaaltijdschrift. Voor €12,50 c.q. €37,50 bent u lid of erelid en krijgt u viermaal in 2019 het tijdschrift fullcolor van 48 bladzijden.

Powered by Blog Grabber