‘Het dorp is vanaf 1 januari aan zet’

De bijeenkomst in de grote zaal van De Schakel kon rekenen op veel belangstelling. Er moesten extra stoelen voor de dag worden gehaald om alle Dorpleiners plaats te kunnen bieden. In totaal maakten bijna…‘Het dorp is vanaf 1 januari aan zet’

05-04-2019 11:08 – Ingezonden door Roy de Leijer – Illustratie Ingenieursburo Miel Davits

De bijeenkomst in de grote zaal van De Schakel kon rekenen op veel belangstelling. Er moesten extra stoelen voor de dag worden gehaald om alle Dorpleiners plaats te kunnen bieden. In totaal maakten bijna honderd mensen gebruik van de mogelijkheid om zich over de toekomst van het gemeenschapshuis te laten informeren.

De nieuwbouwplannen belandden vorig jaar in een impasse. Omdat verschillende groepen niet op één lijn zaten ontstond er de nodige ruis. Dit resulteerde uiteindelijk in uitstel door de gemeente Cranendonck en het opstappen van het bestuur van Stichting Gemeenschapscentrum Dorplein.

Rob Meurkens, voorzitter van het nieuwe bestuur – dat op 1 januari is aangetreden – was na afloop van de dorpsavond blij met de veelal positieve reacties tijdens de dorpsavond.
Eerder op de avond legde hij uit dat het bestuur voor de nieuwbouw een aantal basisregels heeft meegekregen van de gemeente Cranendonck.

De plannen voorzien in een verplaatsing van De Schakel naar de overzijde van de Hoofdstraat, naar het terrein naast basisschool St. Andreas. Meurkens: “Dat heeft als voordeel dat alle activiteiten tijdens de bouwwerkzaamheden door kunnen blijven gaan. Het vrijgekomen perceel aan de St. Barbaraweg kan vervolgens eventueel worden benut voor woningbouw.”
Hij liet bij de start van de dorpsavond weten dat verdere uitwerking van de plannen geen eenrichtingsverkeer wordt. “Het dorp is vanaf 1 januari aan zet”, aldus Meurkens, die jong en oud bij het nieuwe gemeenschapshuis wil betrekken. Enerzijds als vrijwilliger en anderzijds als gebruiker.

Henk Hoeben, bestuurslid van Stichting Gemeenschapscentrum Dorplein, presenteerde het nieuwe basisontwerp: “Van eerdere ontwerpen hebben we lang niet alles weggegooid. Het grote verschil met het vorige plan is dat er niet meer in de grond wordt gebouwd. Het nieuwe gebouw komt gelijk met het maaiveld te liggen. Daarnaast telt de nieuwe Schakel nog maar één verdieping.”

Het gebouw wordt 4,40 meter hoog en beslaat een oppervlakte van ruim 900 vierkante meter. Dat is te laag voor een gymzaal. Wel kan de grote zaal door de naastgelegen basisschool worden gebruikt als speelzaal voor groep 1 tot en met 3. De grote zaal kan worden opgesplitst in twee delen. Hoeben: “De buitenmuren van het gemeenschapshuis vormen de basis van het gebouw. Er komt een grote overspanning, zodat er verder geen steunmuren nodig zijn. Dat geeft ons maximale flexibiliteit. Van de binnenkant kunnen we alles maken met behulp van systeemwanden.”
Een van de uitdagingen waar het bestuur van De Schakel nog voor staat is het creëren van voldoende bergingsruimte.
Dat de plannen positief werden ontvangen bleek onder meer uit het applaus na afloop van de presentatie. Ook Trees Kessels, directeur van basisschool St. Andreas, juicht nieuwbouw naast de school toe: “Wij zijn enorm geholpen met een speelzaal, die hebben we inpandig niet. Als school zijn we al een tijdje bezig nieuwe verbindingen te leggen. Het nieuwe gebouw helpt ons om nog meer een onderdeel van de gemeenschap te worden.”

Voor het verdere verloop verkeert Meurkens in afwachting van de reactie van de gemeente. Meurkens: “Zij moet de kaders stellen. Dan weten we ook of er voldoende budget is en wat het tijdschema is.’’
Het bestuur onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om het nieuwe dorpshuis als een burgerinitiatief te bouwen. Hoeben: “Bij een burgerinitiatief wordt het echt ons ding. Dan krijgen wij echt zeggenschap en mogen we bijvoorbeeld ook de architect en de staalconstructeur zelf bepalen.”
Meurkens wil ook Stichting De Parels en dorpsplatform Dorplein Uniek bij de nieuwbouw betrekken. “Ook zij moeten hun zegje over de plannen kunnen doen”, zegt de Dorpleiner, die ernaar streeft om de nieuwbouw na de zomervakantie van volgen jaar gereed te hebben.

Stichting Gemeenschapscentrum Dorplein is ondertussen op zoek naar mensen voor de bouwgroep én vrijwilligers voor het draaiende houden van het huidige gemeenschapshuis.

Afbeeldingen: Een impressie van de nieuwbouw van gemeenschapshuis De Schakel, gezien vanaf de Hoofdstraat. Bron: Ingenieursburo Miel Davits

Powered by Blog Grabber