“Het is altijd een zeer intensieve periode”

Op bedrijventerrein ’t Inne in Budel heeft Stichting Jan van Cranenbroek zijn onderkomen. De stichting zet het werk van Jan van Cranenbroek voor het sinterklaasfeest voort. Van Cranenbroek overleed in…“Het is altijd een zeer intensieve periode”

10-12-2018 15:59 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto Jos Meusen

Op bedrijventerrein ’t Inne in Budel heeft Stichting Jan van Cranenbroek zijn onderkomen. De stichting zet het werk van Jan van Cranenbroek voor het sinterklaasfeest voort. Van Cranenbroek overleed in 2009 op 89-jarige leeftijd. De Budelnaar was huisschilder van beroep. Daarnaast was hij actief als kunstschilder en grimeur. Hij verzorgde jarenlang de grime bij de Budelse Comedie en bij pieten en hulpsinterklazen uit de hele regio.

“Dit laatste gebeurde vroeger bij de nonnen in Budel. Toen kregen de Zwarte Pieten nog een zwarte gebreide kous over hun hoofd getrokken”, zegt Jan Snelders, voorzitter van de Stichting Jan van Cranenbroek.
Jan van Cranenbroek had al op jonge leeftijd een grote passie voor het sinterklaasgebeuren, weet penningmeester Arie de Werdt: “Hij heeft de activiteiten van de nonnen overgenomen.” Om zijn werk in de toekomst te kunnen blijven voortzetten werd de stichting een paar jaar voor zijn dood opgericht.
De afgelopen weken heerste er weer een topdrukte bij de stichting. “Het is altijd een zeer intensieve periode. Iedere dag zijn we met een paar mensen aanwezig. Het werk wordt door vrijwilligers gedaan. Het geld dat we verdienen vloeit in zijn geheel terug naar de stichting”, vertelt secretaris Frank van Eerdt.
Pieterbazen, pieterinnen en hulpsinterklazen kunnen zich van top tot teen laten aankleden en grimeren door de negen vrijwilligers van de stichting. Die kunnen hiervoor putten uit ruim driehonderd kostuums en vele accessoires. Vooral het afgelopen weekend en in de ochtenden van 4 en 5 december was het hectisch. Dan gaat er ook wel eens iets mis. “Onlangs hadden we hier een Sinterklaas die eerder terugkwam omdat hij zijn staf was vergeten”, zegt Van Eerdt.

Vroeger was het pietengebeuren vooral een mannenwerk. “Tegenwoordig zijn er ook veel vrouwelijke Zwarte Pieten. Dat zie je terug in de kostuums. De laatste jaren hebben we ook plooirokken voor de dames”, aldus Van Eerdt. Verder zijn er steeds meer kleine pietjes. De Werdt: “Er zijn er al vanaf een jaar of 10.” Wat helemaal is verdwenen is de roe. Die is al een jaar of 10 helemaal uit de gratie, aldus Van Eerdt.
De Zwarte Pieten die bij de stichting de deur uit gaan dragen nog de traditionele kleuren.
Van Eerdt: “Er wordt nooit om een andere kleur gevraagd. Wat dat betreft leeft de pietendiscussie hier niet.”

De stichting kan putten uit een grote verscheidenheid aan kostuums. Snelders: “We hebben nog hele oude pietenpakken met een leeftijd van veertig tot vijftig jaar.” Van Eerdt vult aan: “Kleding die kapotgaat wordt door onze naaister onder handen genomen. Ze kan alles maken.”

Ieder jaar komen er zo’n zestig verenigingen, scholen, bedrijven en sinterklaascomités bij de stichting over de vloer. “Het grootste deel, ongeveer negentig procent komt uit Cranendonck”, vertelt De Werdt.
De stichting richt zich vooral op kinderen en ouderen. De Werdt: “Wij bepalen wat de pieten en sinterklazen aantrekken. Het moet allemaal bij elkaar passen. Van tevoren willen we de doelgroep weten, want een hulpsinterklaas die een café bezoekt krijgt een ander pak dan een sint die naar een zorgcentrum of school gaat.”

Powered by Blog Grabber