‘Het zien van al die blije koppies maakt dit werk geweldig leuk’

George en Helen Reemer-Bouter zijn al vele jaren een vertrouwde verschijning op de kermis in Budel. Hun kermisbedrijf strijkt deze zomer voor de veertigste keer neer in het Budelse dorpshart. Dit gebeurt…‘Het zien van al die blije koppies maakt dit werk geweldig leuk’

23-08-2018 11:00 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto Jos Meusen

George en Helen Reemer-Bouter zijn al vele jaren een vertrouwde verschijning op de kermis in Budel. Hun kermisbedrijf strijkt deze zomer voor de veertigste keer neer in het Budelse dorpshart. Dit gebeurt op hun vertrouwde stek, tegenover het gemeentehuis.

De passie voor het kermisvak zit bij George en Helen in de genen. Hun families toeren al decennialang met attracties door Nederland. Zo was de bekende stoomcarrousel van de Efteling jarenlang in het bezit van de familie van George. Zijn overgrootvader Laurens Janvier was de laatste telg uit deze bekende kermisfamilie, die met de carrousel door het land trok. Hij kreeg de attractie in 1919 als huwelijkscadeau van zijn vader Hendrik. De prachtig versierde draaimolen, die tussen 1895 en 1903 werd gebouwd door Hendrik Janvier, werd in de jaren vijftig verkocht aan de Efteling. De carrousel draait tegenwoordig op elektriciteit.
De ouders van George bestierden een autoscooter. Daarnaast hebben ze nog enige tijd met een lunapark rondgereisd.

Vervolg van voorpagina
Ook de overgrootouders en ouders van Helen waren kermisexploitanten. Het bedrijf van George en Helen werd in 1977 opgericht door de moeder van Helen. Ze kocht een schietsalon, waarmee ze ook de kermis in Budel bezocht. “De schietsalon stond altijd bij café De Cambrinus”, weet Helen. Het kermisbedrijf, dat in de jaren negentig werd overgenomen door Helen en George, doet deze zomer voor de 40ste keer Budel aan.

Hoewel Helen in eerste instantie accountant wilde worden, bleef de kermis trekken. Op 19-jarige leeftijd opende ze haar eigen kermiszaak. Helen: “Ik ben begonnen met darten. Na een jaar of drie, vier ben ik overgestapt op touwtje trekken en ballen gooien.”
George ontmoette ze in 1989 op de kermis in Puttershoek. Hij zat achter de kassa van de autoscooter en Helen stond in de speelwagen.
In 1992 kocht George een speelwagen met jackpotautomaten en ging daar de kermissen mee af. In diezelfde winter werd de kleine speelwagen verkocht en een grote speelwagen gekocht. In deze wagen begon Helen met een lijntrek en bussensport.

Van maart tot oktober reist het echtpaar het land door. Vroeger met de schietsalon van haar moeder en de speelwagen met jackpotautomaten van George. Beide attracties zijn inmiddels van de hand gedaan. Tegenwoordig exploiteren ze een Lucky Duck (eendjes vangen) en een speelwagen, waar kinderen kunnen ballen gooien en touwtje trekken. In de wintermaanden, van oktober tot januari, runnen George en Helen dicht bij huis, in Dordrecht, een gebakskraam.

De speelwagen is nog altijd in trek, merkt Helen: “Kinderen die vroeger touwtje kwamen trekken, komen nu met hun eigen kinderen. Het zien van al die blije koppies maakt dit werk geweldig leuk.”

Het echtpaar bezoekt dit jaar 25 kermissen. Eerder deze zomer waren George en Helen in Budel-Schoot te vinden. Helen: “We hebben in al die jaren dat we in deze plaatsen komen met veel inwoners een band opgebouwd. In de wat kleinere plaatsen merken we heel goed dat de mensen daar nog echt een paar dagen kermis komen vieren. De ontvangst in Budel en Budel-Schoot is altijd heel vriendelijk. We staan er met veel plezier. Met verschillende inwoners heb ik contact via Facebook. Er zijn vriendschappen uit ontstaan. Er komen zelfs mensen in Dordrecht op de koffie.”

Een opvolger heeft het echtpaar niet. Helen: “Onze dochter helpt regelmatig mee, maar heeft een andere keuze gemaakt. Ze heeft onlangs haar studie rechten afgerond.”

Fotos Jos Meusen

Powered by Blog Grabber