Hoogste punt Borgh gevierd met ‘vlagvertoon’ en ‘pannenbier’

De in aanbouw zijnde cultuurzaal was maandagmiddag voor de helft gevuld met nieuwsgierige bezoekers. Zij hadden daarvoor, tijdens een korte rondleiding, alvast een eerste indruk van de ruwbouw gekregen….Hoogste punt Borgh gevierd met ‘vlagvertoon’ en ‘pannenbier’

23-12-2018 18:09 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto Jos Meusen

De in aanbouw zijnde cultuurzaal was maandagmiddag voor de helft gevuld met nieuwsgierige bezoekers. Zij hadden daarvoor, tijdens een korte rondleiding, alvast een eerste indruk van de ruwbouw gekregen. Er kon onder andere een kijkje worden genomen in de nieuwe foyer, het backstagegedeelte en de nieuwe cultuurzaal.

Herman Govers, penningmeester van carnavalsvereniging Buulder Buk, was net als veel deelnemers aan de rondleiding verrast over de omvang van de grote cultuurzaal. “Nu ik de zaal in werkelijk zie, lijkt ze groter dan ik van tevoren had verwacht”, zegt Govers.
Govers en Johan Vos, voorzitter van harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM), kijken uit naar de faciliteiten van de nieuwe ruimte, die onder meer met een grote tribune wordt uitgerust. “De aanwezigheid van een vast podium en een professionele geluidsinstallatie kunnen grote voordelen bieden”, verwacht Govers. Vos: “Straks wordt het onder meer mogelijk om tijdens optredens grote beelden op de achterwand van het podium te projecteren.” Hij kijkt er onder meer naar uit om in het seizoen 2020-2021 het honderdjarig jubileum van de harmonie in het nieuwe gemeenschapshuis te vieren.
Ook Ton Dijk, lid van het Budels Gemengd Koor (BGK), is onder de indruk van de ruwbouw. Dijk: “Afgelopen zondag hadden wij ons jaarlijkse kerstoptreden in de huidige grote zaal. Vrijdag zijn we de hele dag bezig geweest met het opbouwen van het podium. Dat behoort straks tot de verleden tijd.”
Ook Piet Fransen en Math Roost van de Budelse Comedie zijn blij met het vaste podium. De nieuw- en verbouw heeft tot gevolg dat de toneelvereniging afscheid moet nemen van haar vertrouwde speelruimte. De toneelzaal biedt in het nieuwe gemeenschapshuis namelijk onderdak aan de Openbare Bibliotheek. Roost: “In 47 jaar tijd hebben we in de kleine zaal 60 voorstellingen op de planken gebracht.” Spelen in de cultuurzaal zal daarom wel even wennen zijn, verwachten Fransen en Roost. Fransen: “In de kleine zaal hadden we een inkijk van zes meter. Met het nieuwe podium wordt dat veertien meter.” Dat biedt naast een aantal uitdagingen ook extra mogelijkheden, aldus Fransen: “Het wordt onder meer mogelijk om een decor met twee kamers naast elkaar te maken.”
Het bereiken van het hoogste punt werd gevierd met serveren van ‘pannenbier’ en door een aantal vlaggen in de nok van de nieuwe cultuurzaal te hijsen. Deze handeling werd verricht door de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel en Ton van de Laar, voorzitter van Stichting De Borgh.
Van de Laar liet maandag weten dat de bouwwerkzaamheden voorspoedig verlopen. “We lopen zelfs iets voor op schema”, aldus Van de Laar.
Wethouder Marcel Lemmen was onder de indruk van de bouwvorderingen. Lemmen: “Er is een nieuw landmark neergezet. Dit wordt een gebouw waar veel gebruikers, groot en klein, straks terecht kunnen.”
In juni volgend jaar moet de nieuwbouw gereed zijn. Daarna start de verbouwing van het overgebleven gedeelte van het oude gemeenschapshuis, waaronder de kleine toneelzaal. Naar verwachting wordt het nieuwe gemeenschapshuis eind volgend jaar opgeleverd. De opening van het complex is voorzien voor februari 2020.

Powered by Blog Grabber