“Hou vast! Laat Los!”

Nu zaterdag 22 december speelt de Neerpeltse Layla Önlen een bijzondere voorstelling in CC Palethe Overpelt. Samen met de in Brussel wonende Belgisch-Koerdische regisseur Huseyin Umaysiz zijn drie monologen…“Hou vast! Laat Los!”

21-12-2018 11:22 – Ingezonden door Redactie

Nu zaterdag 22 december speelt de Neerpeltse Layla Önlen een bijzondere voorstelling in CC Palethe Overpelt. Samen met de in Brussel wonende Belgisch-Koerdische regisseur Huseyin Umaysiz zijn drie monologen in één geheel gegoten met waargebeurde verhalen die Layla niet alleen met woorden maar ook met inspannende fysieke handelingen aan de man brengt. Aan de man, ja, want het zijn dan wel vrouwenverhalen maar ze gaan iedereen aan. Zowel vrouwen als mannen zullen zich in veel van de verhalen herkennen. De thema’s zijn universeel: het leven in een samenleving waar mannen nog steeds de heerser zijn en de moeilijkheden die dit met zich meebrengt. Hierin verandering brengen gebeurt vaak niet omwille van gemakzucht, angst of puur koppigheid. Deze vrouwenverhalen zijn als het ware een geheim en worden alleen gedeeld met onbekenden. Gedeeld is veel gezegd, uitkotsen is een beter woord. De verhalen komen uit een boek van Deniz Kaptan en zijn door de actrice en de regisseur naar het podium vertaald. Layla: “Ook al komen de verhalen oorspronkelijk van een Turks schrijver, de thema’s over de positie van de vrouw komen overal voor, al is het dan met enkele cultuurverschillen. Ook de moderne carrièrevrouw die in een van de verhalen aan bod komt staat vaak nog in de keuken of haalt de kinderen op van school want manlief kan dat niet vanwege zijn werk.” In een deel van de voorstelling staat Layla 20 minuten lang met twee omhooggestoken plastic tassen van de Lidl en de Aldi in haar handen. Dit is fysiek erg zwaar en dat merk je op den duur. Het symboliseert een lichamelijke en psychische overlevingsstrijd die de vrouw in het verhaal moet ondergaan. We zien ook een analfabete vrouw die zich tracht staande te houden zonder te kunnen lezen of schrijven. Ze verzet zich wanhopig tegen de lezende wereld waar mannen het voor het zeggen hebben. “Hou Vast! Laat Los” is een theaterstuk waar toneel en performance samensmelten. Het was reeds eerder dit jaar te zien in première in C-Mine Genk en op andere plaatsen. Layla Önlen is geboren in Neerpelt en van Turkse origine. Zij is vormingswerkster, was OCMW- raadslid en heeft uit liefde voor theater en het podium de stap gezet van amateur- naar professioneel theater. “Het podium is de enige plek ter wereld waar ik me compleet vrij voel en ik kan doen en zeggen wat ik zelf wil”, aldus Layla. Het stuk is een productie van Theater Antract met co-producenten C-Takt en Platform 0090. Het staat in CC Palethe in het teken van ‘Pelt 19’ (kunstenaars van hier). Dus voor nu zaterdag 22 december om 20.30 uur kunt u tickets reserveren op www.palethe.be. De kaarten kunnen thuis worden afgeprint. Afhalen kan ook aan de balie maar let op deze is donderdag en vrijdag alleen open van 09.00 tot 12.00u. Ook vlak vóór de voorstelling zal de balie geopend zijn. De entreeprijs is € 13,00. Voor mensen tot 26 en na 55 jaar kost een ticket slechts € 10,00.

Powered by Blog Grabber