‘In de stromende regen fietsen is ook niet fijn’

MAARHEEZE – De Mijl van Mares kreeg de laatste jaren vaker te maken met extreme weersomstandigheden, zoals plensbuien en hoge temperaturen. Maar zo warm als afgelopen zaterdag, toen de 57ste editie van…‘In de stromende regen fietsen is ook niet fijn’

10-08-2018 09:44 – Ingezonden door Roy de Leijer

MAARHEEZE – De Mijl van Mares kreeg de laatste jaren vaker te maken met extreme weersomstandigheden, zoals plensbuien en hoge temperaturen. Maar zo warm als afgelopen zaterdag, toen de 57ste editie van het gratis wielerfestijn werd gehouden, is het waarschijnlijk zelden geweest. Het profcriterium werd gewonnen door Niki Terpstra. Dat was later op de avond, toen de hitte had plaatsgemaakt voor een aangename zomertemperatuur.

“In 2014 viel er extreem veel regen, terwijl het een jaar eerder juist heel warm was”, vertelt eerstejaars Mijl van Mares-voorzitter Bram Baks. De Maarheezenaar, die de voorzittershamer op 1 januari van dit jaar overnam van plaatsgenoot Cees Warendorff, geeft aan dat er nu eenmaal risico’s kleven aan het houden van een buitenevenement. Baks: “Het is altijd afwachten wat het weer én de mensen gaan doen. Dit jaar is het heel heet, maar in de stromende regen fietsen of langs het parcours staan is ook niet fijn.” De aanloop naar het criterium verliep soepel, aldus Baks: “We hebben dit jaar voor wat nieuwe dingen gezorgd, zoals extra aankleding langs het parcours en een tweetal bands in de tent.”

In de Stationsstraat, waar volgens goed gebruik de start en finish was, hadden ’s middags, bij een temperatuur van 30-plus, alleen de diehard wielerliefhebbers zich langs het parcours geïnstalleerd. Daarbij speelde waarschijnlijk niet alleen de hitte, maar ook de strijd om de Johan Cruijff Schaaltussen Feyenoord en PSV een rol. Wel hadden veel aanwonenden de tuinmeubelen en koelkasten al op de oprit gezet. Met tuinsproeiers en partytenten werd er ingespeeld op de hitte. Wat verderop bij het Jan Verheesplein was het tussen de bomen een stuk aangenamer toeven. Onder meer de jeugd kon zich er vermaken met allerlei attracties.
Ook de organisatie zelf had voorzorgsmaatregelen genomen. Vanwege de hitte was de Rabobank Dikke Banden Race voor de jeugd ingekort. Baks: “Verder hebben we voor extra water, zonnebrand en schaduwplekken langs het parcours gezorgd.”

Niet alleen de jeugd stond op de pedalen. Dat deden ook tientallen ATB’ers en recreanten. Even na zeven uur, toen de temperatuur al een stuk aangenamer was, was het tijd voor de traditionele huldiging van de Tourdeelnemers en andere wielervedetten. Met Wout Poels en Niki Terpstra had de Mijl twee bekende profs én Tour de France-deelnemers weten te strikken. Niet onverwacht streed dit tweetal in Maarheeze om de prijzen. Poels won de afvalkoers en Terpstra was de snelste in de eindsprint van de puntenkoers. Na enig rekenwerk kwam Terpstra, die dit voorjaar de Ronde van Vlaanderen won, als eindwinnaar uit de bus. Achter Poels eindigde Sjoerd van Ginneken op plek drie.

De verzengende hitte bezorgde de vrijwilligers van EHBO Cranendonck niet veel meer werk dan andere jaren. “Wel is er een ATB’er onwel geworden. Ook waren er enkele valpartijen”, weet Niek Goijens. Hij was een van de acht EHBO’ers die zaterdag acte de présence gaven bij de Mijl van Mares. Er was vooral materiële schade.

De datum voor de 59ste editie van Mijl van Mares is al bekend. Ook in 2019 wordt het criterium gehouden op de eerste zaterdag na de Tour de France. Volgend jaar is dat op zaterdag 3 september.

Dit was trouwens de laatste Mijl voor Eric Biemans, die instond voor de pr en communicatie van het evenement. Na 25 Mijlen geeft Eric nu het stokje over aan Ron Kuipers die voortaan deze afdeling voor zijn rekening zal nemen. Bedankt Eric, voor de fijne samenwerkingen de afgelopen jaren! Namens HAC Weekblad

Powered by Blog Grabber