Inhuldiging Ursulinenstraat

Zoals één van de 55 nieuwe straatnamen in Pelt werd de Kloosterstraat van Overpelt omgedoopt in Ursulinenstraat. Alle straatnamen die zowel in Neerpelt als Overpelt voorkwamen vóór de fusie of te veel…Inhuldiging Ursulinenstraat

11-01-2019 10:18 – Ingezonden door Redactie

Zoals één van de 55 nieuwe straatnamen in Pelt werd de Kloosterstraat van Overpelt omgedoopt in Ursulinenstraat. Alle straatnamen die zowel in Neerpelt als Overpelt voorkwamen vóór de fusie of te veel op elkaar leken kregen een nieuwe straatnaam. De straat met de meeste inwoners behield haar naam en de andere kreeg met mededinging van de bewoners een nieuwe naam. Zo dus ook met de Kloosterstraat in Overpelt waar de school Mater Dei (WICO) met basisschool ‘De Linde’ weliswaar de omvangrijkste bewoners zijn. Hier is dus gekozen voor de naam Ursulinenstraat om daarmee zowel eer te betonen aan de oprichtsters van deze school als aan de geschiedenis waar deze straat, de school en het klooster mee verbonden zijn. Het bestuur van Mater Dei, met name de campusdirecteur Mieke Molemans, wilde dit niet zonder meer voorbij laten gaan en nam van de gelegenheid gebruik om er een heus feest aan te koppelen. Dit gebeurde op donderdag 3 januari in aanwezigheid van enkele zusters Ursulinen, de buurtbewoners en genodigden. Het eerste deel van de feestelijkheden gebeurde met toespraken in de kapel van het voormalig klooster door Zuster Franscesca, (Generale Overste), Frank Smeets (burgemeester) en Rik Creuwels (schoolbestuur), afgewisseld met sfeervolle livemuziek. De leerlingen van Beeldende Vorming hadden zomaar even 120 tegels gemaakt met een beeld van de Heilige Ursula waarvan ieder gezin uit de straat en elke bezoeker van deze gelegenheid een exemplaar mee mocht nemen.  In de toespraken werd vooral aandacht geschonken aan de geschiedenis van Mater Dei en de verdienste van de zusters Ursulinen die hier baanbrekend werk hebben verricht. In 2005 verlieten de laatste zusters de campus. De Ursulinen kwamen in 1902 naar Overpelt en betrokken daar een nieuw kloostergebouw. Zij openden een lagere meisjesschool en later een ‘bewaarschool’. De kapel waar deze viering deze week plaatsvond is gebouwd in 1910. In 1920 kwam er de naaischool die later huishoudschool zou worden. In 1938 werd al een middelbare school opgericht waardoor reeds een heel scholencomplex tot stand kwam. Na het officiële gedeelte van de straatinhuldiging kon men achter de fanfare aanlopen om naar het begin van de straat te gaan alwaar het doek werd getrokken van het nieuwe straatnaambordje ‘Ursulinenstraat’. Die eer was aan zuster Franscesca en Burgemeester Frank Smeets. Na dit officieel gebeuren was er nog gelegenheid om te genieten van een drankje en een (frituur) hapje en werd dusdanig de nieuwe Ursulinenstraat eventjes een feeststraat.

Foto Zuster Franscesca, Mieke Molemans en Frank Smeets

Powered by Blog Grabber