Inwoners willen oplossing voor haperende overweginstallatie

Vanaf januari dit jaar rijden er – naast het dagelijkse treinverkeer naar de zinkfabriek in Budel-Dorplein – weer goederentreinen over het tracé Cranendonck-Weert. Vanaf dit voorjaar komt het regelmatig…Inwoners willen oplossing voor haperende overweginstallatie

26-10-2018 10:05 – Ingezonden door Roy de Leijer

Vanaf januari dit jaar rijden er – naast het dagelijkse treinverkeer naar de zinkfabriek in Budel-Dorplein – weer goederentreinen over het tracé Cranendonck-Weert. Vanaf dit voorjaar komt het regelmatig voor dat de spoorbomen open blijven staan terwijl er een trein passeert. Dit zorgt voor bezorgdheid bij omwonenden, waaronder Ton van den Berg. Hij vreest dat de storingen aan de overweginstallatie, onder meer vanwege de steeds vroeger invallende duisternis, tot ongelukken zullen leidden. Van den Berg: “Het lijkt wel alsof er eerst iets moet gebeuren voordat er actie wordt ondernomen. Er wordt behoorlijk hard gereden op de Grootschoterweg. Bij een storing is de spoorwegovergang in het donker slecht zichtbaar.”

Zijn overbuurman Rolf Janssen wordt regelmatig wakker van passerende goederentreinen. “Als de spoorbomen niet werken dan wordt er luid getoeterd”, zegt Janssen. Omdat de overweginstallatie met de hand moet worden bediend, zorgt ook het remmen en optrekken voor de nodige geluidsoverlast. En als de trein stilstaat, wat soms minutenlang duurt, dan blijven de motoren van de dieseltreinen brommen.

“Dat is overigens echt iets van de laatste tijd”, aldus Janssen. Hij hoopt dat er snel een oplossing komt, zodat de treinen zonder haperingen kunnen doorrijden over het spoor bij Budel-Schoot.

De problemen bij de spoorwegovergang in Budel-Schoot zijn bekend bij ProRail. Woordvoerder René Vegter: “De overweg valt af en toe in de storing en dan met name wanneer de machinist van Nederland naar België rijdt. Om België binnen te rijden moet de machinist stoppen en toestemming vragen bij Infrabel in Hamont. Op dezelfde plek moet hij de spoorbomen handmatig sluiten. Maar als het verwerken van de aanmelding langer dan tien minuten duurt, valt de overweg in een storing en kan de machinist de overweg niet meer sluiten.” Hij spreekt van een zeer onwenselijke situatie. De veiligheid is echter gewaarborgd, aldus Vegter. Als zich een storing voordoet, dan treedt er een vaste procedure in werking. Door luid te claxonneren en met rode vlaggen te zwaaien wordt het naderende verkeer gewaarschuwd. De trein passeert ondertussen stapvoets de spoorwegovergang.

De gemeente Cranendonck laat in een reactie weten dat ze niet bekend is met de structurele aard van de problemen bij de spoorwegovergang in Budel-Schoot.
“In mei heeft de gemeente meldingen gekregen en daarover hebben we direct contact opgenomen met ProRail. Deze heeft aangegeven dat ze de geldende veiligheidsprocedures opvolgen en bekijken of ze voorzieningen kunnen treffen om de veiligheid te optimaliseren”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Tot ongeveer twee weken geleden kwamen er weer meldingen binnen van inwoners. “Deze hebben we direct doorgegeven aan ProRail en gevraagd om er actie op te nemen in verband met de veiligheid. Het bedrijf gaf aan naar een oplossing te kijken.”
Dit wordt bevestigd door Vegter. Hij verwacht dat waarschijnlijk al op korte termijn, in samenspraak met Infrabel en de vervoerder, actie wordt ondernomen.

Powered by Blog Grabber