Karate examens voor Yin Yang Budel zwaar, maar goed verlopen

Shihan Gerard van Kessel (6e Dan) van karateschool Yin Yang Budel had het afgelopen donderdag en vrijdag gemakkelijk tijdens zijn lessen. Niet de Shihan, maar zo’n 40 karateka’s moesten de juiste technieken…Karate examens voor Yin Yang Budel zwaar, maar goed verlopen

06-04-2018 12:05 – Ingezonden door Redactie

Shihan Gerard van Kessel (6e Dan) van karateschool Yin Yang Budel had het afgelopen donderdag en vrijdag gemakkelijk tijdens zijn lessen. Niet de Shihan, maar zo’n 40 karateka’s moesten de juiste technieken laten zien: het was Kyokushin karate examen! Er werden examens afgenomen voor een volgende slip of band in de Dojo in Budel.
Het was muisstil in de dojo. Bij alle kandidaten was de druk te voelen, de gespannen spieren trilden en de antwoorden op de vragen waren af en toe niet meer dan een piepje of een brom.

Voor de jongste witte banders, van 6 tot ongeveer 9 jaar, was het belangrijk dat men de basisregels beheerste, tot 10 kon tellen in het Japans, dat de obi (band) op de juiste manier geknoopt kon worden, dat een aantal basistechnieken uitgevoerd kon worden en de daarbij behorende Japanse termen bekend waren, maar vooral dat iedereen zijn uiterste best deed. En dat was het geval! Ze hadden allemaal de volgende slip op hun band gehaald.

Voor de iets oudere jeugd was het een stuk zwaarder: in de tweede jeugdgroep moet je namelijk laten zien, dat je gemakkelijk 20 keer kunt opdrukken op je vuisten, en 30 keer een sit-up maken. De kihon (karatetechnieken) is moeilijker en talrijker en moet preciezer en met meer pit worden uitgevoerd. Er zijn ook meer kata’s die je moet lopen. Soms alleen, soms in een groepje. Hoe hoger je graad, hoe meer kata’s. Daarna werd er nog gevochten en de nodige planken gebroken. Het uur was zo om en te kort om de hoogste banders in deze groep goed te examineren. Zij moeten in een volgende les nog e.e.a. laten zien. Wat betreft de anderen waren er wat verbeterpunten, maar daar gaat aan gewerkt worden!

De donderdag-kandidaten hadden met een extra half uur wel genoeg tijd om te bewijzen dat ze de volgende band waardig waren. In leeftijd van 12 tot 60+ gingen deze karateka’s echt tot het uiterste voor hun shihan en moesten danig de grenzen verleggen! Vechten ging hard maar fair en de planken bleken van echt hout! Uiteindelijk zijn ook in deze groep alle kandidaten geslaagd. Top prestatie van iedereen!

Proficiat allemaal. Deze week worden wellicht de certificaten en bijbehorende nieuwe slippen of banden uitgedeeld. Voor meer informatie: bij Shihan Gerard van Kessel, 6e Dan, tel. 0031 6 22771798 of www.kyokusyinyang.nl

Powered by Blog Grabber