Kunstgeschiedenis Cultuurkring

Op donderdag 10 januari om 14.00 uur organiseert de Cultuurkring Hamont-Achel een namiddag kunstgeschiedenis. Het thema is deze keer: Belgische kunst rond 1900, Brussel als kruispunt van culturen. Dit…Kunstgeschiedenis Cultuurkring

09-01-2019 19:54 – Ingezonden door Redactie

Op donderdag 10 januari om 14.00 uur organiseert de Cultuurkring Hamont-Achel een namiddag kunstgeschiedenis. Het thema is deze keer: Belgische kunst rond 1900, Brussel als kruispunt van culturen. Dit gaat door in dienstencentrum De Kring aan de Bosstraat 7 in Hamont. De toegang is € 6 per activiteit (inclusief koffie/thee en eventuele toelichtingen). Met een cultuurpas heeft u gratis toegang. Het realisme is de dominante stroming in de kunst tijdens de tweede helft van de 19de eeuw. De opkomst van het realisme valt samen met diepgaande politieke en maatschappelijke veranderingen. In het verlengde van het realisme vertonen Belgische kunstenaars een grotere gevoeligheid voor de sociaal historische werkelijkheid dan voorheen het geval was. In navolging van de miserabilistische taferelen van Charles De Groux willen ze de gevolgen van de industriële omwenteling weergeven in hun werk.De introductie van het pointillisme is het persoonlijke antwoord van de Franse kunstenaar Georges Seurat op de problematiek van licht. In België geldt de jonge Henry Van de Velde als belangrijkste vertegenwoordiger van deze stroming. Aan het einde van de 19de eeuw onderging de architectuur, zowel op het vlak van ruimtelijke opvatting als interieurdecoratie, een grondige transformatie. Drie namen overheersten in wat de Belgische art nouveau-architectuur zou worden:Victor Horta, Paul Hankar en Henry Van de Velde.Zij waren zowel de wegbereiders als de theoretici van deze stroming.

Powered by Blog Grabber